30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Tekstil sektörüne eğitimli eleman

Aydın'da faaliyet gösteren tekstil fabrikalarının kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla Aydın Ticaret Odası (AYTO) öncülüğünde açılan "Tekstil Sektörüne Nitelikli İş Gücü Kazandırma" kursları sona erdi. Yüzde 100 iş garantili kursları tamamlayan 18-23 yaşlarında üçü erkek 19 kişi sertifikayla birlikte iş sahibi oldu.

Kurslar sayesinde Aydın'da üretilen tekstil ürünlerinin kalitesinin yükseleceğini belirten AYTO Başkanı Mustafa Baştuğ, iş garantili kursların devam edeceğini söyledi. Aydın Milli Eğitim Müdürlüğü ve İş-Kur Aydın İl Müdürlüğü tarafından desteklenen proje kapsamında tamamlanan kursların sertifika törenine, Vali Mustafa Malay, Milli Eğitim Müdürü Murat Taner, İş-Kur Aydın Müdürü Nazmi Yaman, Baştuğ, Aydın Tekstilciler Derneği Başkanı Metin Alpargun ve çok sayıda davetli katıldı.

AYTO olarak Aydın'ın istihdam ve ekonomi problemlerini çözmeye çalıştıklarını belirten Baştuğ "Aydın'da tekstil sektörü, şu anki haliyle ekonomiye yıllık 3 milyon dolar girdi sağlamaktadır. Ancak bu sektörde yaşanan nitelikli eleman sıkıntısı nedeniyle bir çok işletme Denizli ve Muğla illerindeki tekstil fabrikalarına fason iş üretmektedir. Aydın olarak nitelikli eleman sıkıntısını çözersek Tekstil sektörünün ekonomiye olan katkısı yüzde 100 artarak bu rakam 6 milyon dolara yükselecektir. Hedefimiz en kısa sürede bu rakamı yakalamaktır" dedi.

Dünyanın en genç nüfusuna sahip ülkelerin başında gelen Türkiye'de en büyük sıkıntının nitelikli iş gücü olduğunu belirten Aydın Valisi Mustafa Malay ise "Türkiye'de Cumhuriyet döneminden bu yana hiçbir zaman genç nüfus ıkıntısı yaşanmadı. Ancak her zaman iş ve işçi sıkıntısı yaşandı. Bir çok işletme sahibiyle görüşüyorum. En büyük sıkıntıları nitelikli eleman. Artık ortaokul ve lise mezunu olmak hiçbir konuda yeterli değil. Devlet kapılarında da iş kalmadı. Bu nedenle iş sahibi olmak ve hayatını mutlu bir şekilde idame ettirmek isteyen herkesin mutlaka bir meslek edinmesi gerekiyor. Atatürk tarafından Cumhuriyetin ilk yıllarında ilimizde açılan Nazilli Basma Fabrikası ve 1950'li yıllarda Rahmetli Başbakan Menderes tarafından açılan Aydın Tekstil Fabrikası'nın kapanmasının tek nedeni bilinçsiz yönetim ve kalifiye elaman olmamasıdır. Kalifiye elaman yetişirse her sektörde yaşanan sorunlar sona erecektir. Bu anlamda bu kursları düzenleyenlere ve kursa katılıp meslek edinen kursiyerlere tebrik ediyorum" dedi. Konuşmaların ardından kursları tamamlayan kursiyerlere sertifika verildi.

.
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2005 Cuma 11:51:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?