18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Arkadaşlarına ağlıyor

Aydın'ın Didim İlçesi yakınlarındaki Milet Antik Kenti'ndeki restorasyon ve kazılar sırasında, iskelenin çökmesi sonucu meydana gelen iş kazası, Alman kazı ekibini yasa boğdu. Kazada hayatını kaybeden Kazı Başkanı Alman Mimar Doç. Dr. Bertold Weber için, 3 gün yas ilan edildi. Kazıların, cenaze işlemlerinin tamamlanması ve törenlerin sona ermesinden sonra devam edeceği bildirildi.

Meydana gelen kaza dolayısıyla çok üzgün olduklarını belirten Milet Antik Kenti Kazı Başkanı Alman Prof. Wolkmar Van Grave, "Weber'in ölümü ve iki Türk işçisinin yaralanması nedeniyle, 3 gün yas ilan ettik. Cumartesi gününe kadar yas tutacağız. Kazılar Cumartesi gününden sonra tekrar başlayacak. Weber, hayatını ilim ve sanata adamış çok değerli bir bilim adamıydı. Onun ani ölümü bizleri çok üzdü. Acımız çok büyük" diye konuştu.
Bu arada, Söke Devlet Hastanesi Morgu'nda bulunan Doç. Dr. Bertold Weber'in cenazesinin konsolosluklar arasında yapılacak resmi işlemlerden sonra, buradan alınarak Almanya'ya götürüleceği bildirildi.
Milet Antik Kenti'ndeki kazı kazasında meydana gelen ölüm ve yaralanma olaylarının kendilerini de çok üzdüğünü belirten Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Halil İbrahim Aktemur, "Üzücü kazanın ardından, başta Aydın Valiliği olmak üzere ilgili her yere bilgi verdik. Gerek Alman kazı ekibimize gerekse kazada yaralanan işçilerimize her türlü yardım yapılıyor. Bakanlığımız, Aydın Valiliği ve Kültür Müdürlüğü olarak her zaman Alman kazı ekibi ve Weber ailesinin yanındayız" dedi.

Meydana gelen kazanın ardından olay yerinde yapılan çalışmalar sonucu, iskelenin çöküş nedeni net olarak belirlendi. Edinilen bilgiye göre, Milet Antik Kenti kuzey tarafında bulunan büyük kapıda restorasyon çalışması yapan Alman Doçent Weber, kapı kemerinin üzerinde bulunan yaklaşık bir ton ağırlığındaki taşı sıkıştırmak için kirko ile kaldırdı. 15 metre yükseklikte yapılan çalışma sırasında kirkonun bulunduğu yerden kayması sonucu, taş iskelenin üzerine düştü. İskele, taşın ağır olması nedeniyle çökünce, üzücü olayın meydana geldiği bildirildi.
Bu arada, Söke Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Hakan İrseri ile Aydın Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Mustafa Gönen'in durumlarının iyiye gittiği bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2005 Çarşamba 11:59:07
Güncelleme :27 Haziran 2006 Salı 16:39:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?