1
Haziran
2024
Cumartesi
YAŞAM

Kazı sırasında iskele çöktü

Aydın'ın Didim İlçesi yakınlarındaki Milet Antik Kenti'ndeki restorasyon ve kazılar sırasında iskelenin çökmesi sonucu meydana gelen kazada Restorasyon Başkan Yardımcısı Alman mimar hayatını kaybederken, 2 Türk işçi de yaralandı.

Söke Devlet Hastanesi'nde ameliyata alınan işçilerden biri yapılan ilk müdahalenin ardından Aydın Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Cumhuriyet Savcılığı tarafından el konulan olayda Alman mimar Weber'in cenazesi Söke Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Olay bugün saat 11.20 sıralarında Didim'in Balat Köyü yakınlarında kazıların sürdürdüğü Milet Antik Kenti harabelerinin Kuzey Kapısı'nda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre Doçent Dr. Berthold Weber başkanlığında Milet Antik Kenti'nin Kuzey kapısında yapılmakta olan restorasyon nedeniyle yaklaşık 15 metre yüksekliğinde iskele kuruldu. Doç. Dr. Weber, beraberinde çalışan Türk işçiler Hakan İrseli ve Mustafa Gönen ile birlikte çalışmalara devam etmek üzere iskeleye çıktı.

Antik kent kapısının başında bulunan büyük bir taşı sağlamlaştırmak için kirko yardımı ile çalışma yapıldığı sırada, yaklaşık 1 ton ağırlığındaki taş, bulunduğu yerden iskelenin üzerine düştü. Bu sırada iskele, üzerinde bulunan Weber ve iki Türk işçi ile birlikte çöktü. Meydana gelen kazada Alman uyruklu Restorasyon Başkan Yardımcısı mimar Doç. Dr. Bertold Weber (55) olay yerinde hayatını kaybetti. Kazada işçi olarak çalışan Balat Köyü'nden Hakan İrseri (26) ile Mustafa Gönen (52) de iskelenin altında kalarak yaralandı. Yaralılar, çevredekiler tarafından Söke Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken, ayaklarında, kaburgasında ve çenesinde kırıklar meydana gelen Mustafa Gönen, Aydın Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Cumhuriyet Savcılığı tarafından el konulan olayla ilgili soruşturmanın sürdürüldüğü bildirildi.

Kazanın ardından olay yerine giden Aydın İl Kültür Müdürü Halil İbrahim Aktemur, olayla ilgili bilgi aldı. Aktemur, kazı ekibinin bulunduğu Akköy'e giderek, Alman kazı ekibine taziye ziyaretinde bulundu.

Olaydan sonra büyük şok yaşadıklarını belirten Kazı Başkanı Alman Profesör Wolkmar Van Grave, yaklaşık 26 yıldır Weber ile birlikte Milet Antik Kenti'nde çalıştıklarını belirterek, olaydan dolayı büyük üzüntü duyduklarını söyledi. Meydana gelen restorasyon kazasında hayatını kaybeden Alman Doçent Weber'in hafta sonu evlilik yıldönümü olduğu ve Almanya'da bulunan eşinin yanına gitmek için hazırlık yaptığı bildirildi.

26 Yıldır Balat Köyü ve Akköy Beldesi'nde yaşayan Weber için Aydın'da da cenaze töreni düzenleneceği, Weber'in eşinin müsaade etmesi halinde cenazenin köylüler tarafından Didim Akköy'de defnedileceği bildirildi. Alman yetkililer, evlilik yıldönümü dolayısıyla alışverişte olduğu tahmin edilen Weber'in eşine henüz ulaşılmadığını belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2005 Salı 22:03:50
Güncelleme :7 Kasım 2005 Pazartesi 23:46:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?