19
Mayıs
2024
Pazar
KARPUZLU - AYDIN

Çam fıstığı kayıt altına alınamıyor

Kayda bağlı ihracat kapsamına alınan çam fıstığı, Muğla Ticaret Borsası'nda işlem görmeden şehirdışına çıkarılıyor. Borsa yetkilileri, yerleşik firma olmadığı için çam fıstığını kayda almakta zorlandıklarını, şehirdışından gelen firmalar aracılığıyla dışarıya çıkarıldığını tespit ettiklerini belirtti.

 


Aydın ve Muğla yörelerinde yoğun olarak yetiştirilen ve yıllık üretiminin 3-4 bin ton olduğu tahmin edilen çam fıstığı, önemli bir gelir kaynağı. Özellikle pastacılık sektöründe kullanılan çam fıstığı İtalya, İsviçre ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne ihraç ediliyor. İşlenmiş olarak kilosu 25 dolara satılan ürün, kozalak halindeyken tonu 17-18 dolar ediyor.


Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın Resmî Gazete'de yayımladığı tebliğle işlenerek ihraç edilmesi, katma değerin yurtiçinde kalmasını sağlamak ve döviz gelirini artırmak üzere kozalak halinde çam fıstığı ihracatı kayda bağlandı. Buna rağmen Muğla'da yoğun olarak üretilen çam fıstığının kaydının yok denecek kadar az sayıda yapıldığı belirtildi. Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hayati Nizamoğlu, yaptığı açıklamada çam fıstığı ihracata dayalı bir ürün olduğu için borsada işlem görmesi gerektiğini bildirdi. Nizamoğlu, bu işi yapacak yerleşik firmalar olmadığı için tespitte zorlandıklarını anlatarak, "Yaptığımız araştırmalarda Bergama, Gaziantep, Ankara, Bursa ve İzmir'den firmaların gelerek, çam fıstıklarını kayda girmeden alıp götürdüğünü tespit ettik. Araştırmalarımız devam ediyor, bu işin peşindeyiz." dedi.

Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın ise Yatağan, Kavaklıdere ve Milas, Aydın'da Karpuzlu, Koçarlı ve Bozdoğan ilçelerinde çam fıstığının doğal olarak yoğun şekilde bulunduğunu belirterek, Aydın'da 16 bin 681, Muğla'da 10 bin 877 olmak üzere toplam 27 bin 558 hektar alanda ürünün yetiştiğini kaydetti.

Bölge Müdürü Aydın, yöre insanı için çok önemli bir gelir kaynağı olan çam fıstığından Aydın'da 41 ve Muğla'da 27 olmak üzere toplam 68 köyün geçindiğini söyledi. İbrahim Aydın, 2007-2008 yıllarında 6 bin 500, 2008'de ise 4 bin hektar bozuk sahayı rehabilite ederek çam fıstığı dikimi yaptıklarını bildirdi. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanlarında 865 bin adet verimli fıstık çamı ağacı bulunduğunu bildiren Aydın, bunlardan ortalama 360 bin kilogram kabuklu fıstık çamı tohumu, ondan da 90 bin kilogram iç fıstık elde edildiğini sözlerine ekledi.

Zaman
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2008 Salı 15:38:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?