29
Mayıs
2024
Çarşamba
KARPUZLU - AYDIN

Kadının seçme seçilme hakkı

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kadın Kolları Başkanı Demet Pilevneli 5 Aralık Türk Kadını'na seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 73. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada “Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını bugün pek çok Avrupalı ülkenin kazandığından daha önce kazanmıştır.Fransız kadınlar bu hakkı 1944'de, Belçika 1960'da, İsviçre ise 1971 yılında elde etmiştir.Oysa Türk Kadını bu hakkı 5 Aralık 1924'te elde etmiştir” dedi. 


5  Aralık 2007

Adalet ve Kalkınma Partisi olarak Türkiye'de kadınların siyaset yapması konusunda ciddi bir yapılanma içerisinde olduklarını ifade eden AK Parti Aydın Kadın Kolları Başkanı Demet Pilevneli bugün kadınların TBMM'de yeterince temsil edilememesinin de sorumlularının yine kadınlar olduğunu söyledi.

Pilevneli konuyla ilgili açıklamasında “İlk siyasi simamız Ege'de yaklaşık 500 kişinin oyu ile seçilen Gül hanımdır. Türkiye'nin ilk kadın muhtarı Gül Esin, Aydın'ın Çine İlçesi, Karpuzlu Bucağı'nın muhtarlığını yaptığı dönemde Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından ödüllendirilmiştir. Muhtar olmasının ardından kahvehanelerde kumar oynamayı yasaklayan Gül Esin, kız kaçırma olaylarını önlemiş ve nikah işlerini düzene sokarak da büyük başarı elde etmiştir. Bugün Türkiye'de AK Parti'nin ezberleri bozan bir kadın kolları anlayışı var. Nüfusu 5 bini aşan beldeler dahil tüm ilçe ve il teşkilatlarında kadınları, seçme ve seçilme hakkını kullanmaya teşvik ediyoruz. Kongreler yapıyor siyaset akademilerinde kadın siyasetçileri yetiştiriyoruz. Henüz ülke siyasetinde TBMM kadın temsil oranı istediğimiz oranda değilse, bunun sorumluluğu biraz da kadınların siyaset merkezli alanlardan uzak durmalarıdır. Seçim öncesi kota konulması için gayret edenler, kendi sıralamalarında bu konuya hiç hassasiyet göstermemişlerdir. Kadın empatisini ve olaylara bakış açısını meclis ortamına taşımak, toplumun tüm kesimlerini temsil etmek açısından son derece önemli diye düşünüyorum. Yarınlarda daha güçlü kadınları siyasi arena da görmek, emeklerimizin karşılığı olacaktır” sözlerine yer verdi.

iha
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2008 Çarşamba 13:17:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?