29
Nisan
2024
Pazertesi
KOÇARLI - AYDIN

9 köyün suyu arsenikli çıktı

AYDIN’ın Koçarlı İlçesi’ne bağlı 9 köyün içme suyunda standartların üzerinde arsenik tespit edildi. Aydın Valiliği, vatandaşlardan suları içmemelerini istedi. İçme suyunda arsenik tespit edilen 9 köye, 14 tankerle su sağlandığı açıklandı.Koçarlı İlçesi’ne bağlı Gözkaya, Boğaziçi, Çulhalar, Ersekler, Dedeköy, Bağcılar, Kızılkaya, Sobuca ve Tekeli köylerinin içme sularında Aydın İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince yapılan tahlillerde, standartların üzerinde arsenik çıktı. İçme ve kullanma sularındaki arsenik mitarının alt limit değerinin yönetmelik gereği litrede en fazla 10 mikrogram olması gerekirken, köylerde bu rakamın 70- 80 mikrograma kadar yükseldiği tespit edildi. Arsenik oranının yüksek çıkması üzerine Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, köylerdeki suların içilmemesi talimatını verdi. Özel İdare Müdürlüğü tarafından tahsis edilen 14 tankerle köylerin su ihtiyacı karşılanmaya başlandı.

VALİ: PANİĞE GEREK YOK

Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, mevsimsel ve yüzeysel şartlardan kaynaklanabilecek bu durum için paniğe gerek olmadığını belirterek şunları söyledi:

"Köylerimizde içme sularımızın kontrolü bir yıldır devam etmektedir. Daha önceki yıllarda bu kontrol yapılmıyordu. Özellikle ağır metallerin durumuna ilişkin detaylı bir tahlil yapılmadığı için bazı konuların farkına varamadığımızı anladık. Bazı köylerimizde arsenik miktarının yönetmelikte öngörülen değerlerin üzerinde olduğunu gördük. Bu durum geçici mi, değil mi? Nasıl tedbirler almamız gerekeceğini belirlemeye çalışıyoruz. Filtreleme sistemi kurulabilir, yeni sondaj yapılabilir veya diğer köy ve kasabalardan kalıcı olarak içme suyu getirilebilir. Konuya ilişkin çözüm yolları bulmaya çalışıyoruz. Sağlıklı içme suyu sağlansın diye bu kontroller yapılıyor. Kimsenin panik yapmasına gerek yok. İlgili kurumlarımız mesai saati tanımadan çalışıyor."

Vali Coş, bazı köylerde yüksek çıkan oranların son kontrollerde normal çıktığını da kaydetti.

MUHTAR: 10 GÜN ÖNCE TALİMAT GELDİ

Arsenik oranı yüksek çıktığı kesinleşen Gözkaya Köyü sakinleri, içme suyunun içilmemesi gerektiği yönünde talimat olduğunu belirtti. İçme suyu ihtiyaçlarını kaynak suyundan karşılamaya çalıştıklarını anlattı. Köy Muhtarı İsmail Kara (52), 10 gün önce böyle bir talimat geldiğini söyledi. Kara, "10 gün önceki tahlillerde arsenik oranının yüksek çıktığı bildirildi. Ben de köylülere durumu anlattım. Kullanma suyu ihtiyacımızı köy çeşmesinden karşılıyoruz. Özel idare tarafından da tankerle içme suyu gönderiliyor" dedi.
 

..
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2011 Perşembe 18:22:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?