22
Mayıs
2024
Çarşamba
KOÇARLI - AYDIN

Koçarlı'da 'Bembeyaz Evler, Köyler Projesi'

Aydın'ın Koçarlı İlçesi'nde, kaymakamlık tarafından başlatılan 'Bembeyaz Evler, Köyler Projesi' kapsamında ilçe genelindeki 44 köyde evler beyaza boyanarak, en temiz köyün muhtarı plaketle ödüllendirildi.

2005 yılında Aydın Valisi Mustafa Malay'ın ilk fırçasıyla başlayan projede, bu yıl düzenlenen yarışma kapsamında ilçe merkezi ve 44 köyde yaklaşık 5 bin konut, işyeri ve ahır badana yapılarak tamamen beyaza büründü.

Satılar Köyü'nde düzenlenen ödül törenine Aydın Valisi Mustafa Malay, projenin fikir babası Koçarlı Kaymakamı Mustafa Özarslan, Koçarlı Belediye Başkanı Cengiz Şen, İl Çevre ve Orman Müdürü Veli Yorgalı, Adnan Menderes Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdal Beşer, Koçarlı İl Genel Meclisi üyeleri, Koçarlı köylerinin muhtarları ve köylüler katıldı.

Törende konuşan Vali Malay, sağlık ve imanın yarısının temizlik olduğunu belirterek, gördüğü manzara karşısında çok etkilendiğini söyledi.

Projenin asıl amacının insanları yarıştırmak değil insanların daha temiz ve sağlıklı ortamlarda yaşamasını sağlamak olduğunu belirten Koçarlı Kaymakamı Mustafa Özarslan ise, badanalama işleminin tamamlanmasıyla birlikte ilçe genelinde sağlık harcamalarının ciddi miktarda düştüğünü söyledi. Yaz mevsimi girmesine rağmen hiçbir köyde sinek sorunu yaşanmadığını ifade eden Özarslan, "2005 yılında başlatmış olduğumuz bu proje sayesinde ilçe genelinde görülen ishal ve zature hastalıklarında istatistiklere yansıyan bir azalma görülmekte. Başta kuş gribi ve Kırım Kango Kanmalı Ateşi hastalığı gibi bulaşıcı hastalıklara karşı mücadele çalışmalarında evlerin ve ahırların kireçlenmesi istenmekte. Buda gösteriyor ki bizim üç yıldır ilçemizde yapmaya çalıştığımız işler doğru işler. Bizim bu yarışmalara düzenlemekle amacımız insanlarımızı yarıştırmak değil eğitmektir. Globalleşen dünyada artık herkes her şeyi biliyor. Ancak bir davranış değişikliği olmadıkça, eğitim boşuna zaman kaybı ve kaynak israfıdır. Biz Koçarlı ve köylerinde yaşayan halkımıza temizliğin önemini anlattık. Ve kısa sürede bu eğitimin semeresini gördük. Beyaz, bizim milletimizin bir simgesidir. Koçarlımızı beyaza boyadık. Hepimiz sağlıklıyız, daha mutluyuz. Kampanyamıza destek verip evlerini ve köylerini beyaza boyayan başta köylülerimiz olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Artık ilçe sınırları içerisinde sinek ve bulaşıcı hastalık sorunu kalmadı. Bu geleneğin bundan sonra da devem edeceğine devam ediyorum" dedi.

Koçarlı'nın en temiz köyü seçilen Satılar Köyü Muhtarı İbrahim Aydın ve diğer muhtarlar ödüllerini Vali Malay'ın elinden aldılar. Tören sonunda eline aldığı fırçayla badana yapılmamış duvarların badanasını yapan Vali Malay, yanına küçük çocukları da alarak onları da badana yaptırdı. Miniklerin temizliği çekirdekten öğrenmesi gerektiğini ifade eden Malay, köylülerin ahırlarını da gezerek hayvan barınaklarını dahi beyaza boyayan köylülere tebrik etti.
iha
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2007 Cuma 15:07:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
barış tazegül IP: 88.239.55.xxx Tarih : 31.07.2007 22:41:20
benim güzel koçarlıma ne olursa en güzeli olur