22
Mayıs
2024
Çarşamba
KOÇARLI - AYDIN

Menderes'in evi müze oluyor

Aydın Koçarlı İlçesi’ne bağlı Çakırbeyli Köyü’nde merhum Başbakan Adnan Menderes’in doğup büyüdüğü ev müze haline dönüştürülüyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un talimatıyla Çakırbeyli Köyü’ndeki evde yapılan incelemelerden olumlu sonuç çıktı. Menderes’in evinin 2006 yılında "Adnan Menderes Demokrasi Müzesi" olarak ziyarete açılacağı bildirildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Halil İbrahim Aktemur, "Adnan Menderes’in evi için şu ana kadar yapılan girişimlerden bir sonuç alınamamıştı.

Ancak sayın Aydın Milletvekilimiz Atilla Koç’un bakan olması ile birlikte son girişimlerimiz sonuç verdi. Menderes’in evi en kısa sürede Demokrasi Müzesi’ne dönüştürülecek" dedi.
Merhum Başbakan Adnan Menderes’in doğup büyüdüğü Çakırbeyli Köyü’ndeki çiftlik evi, bir süre önce hayvan ağılı olarak kullanılmaya başlanmıştı.

Bugüne kadar evin müzeye dönüştürülmesi için birçok kez ilgili makamlara başvurduklarını belirten Kültür ve Turizm İl Müdürü Aktemur, "Başvurulardan olumlu bir sonuç alamadık. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Atilla Koç’un atanmasıyla daha önceki taleplerimizi yineledik.

Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız’ın talimatıyla Tabiat Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden 3 yetkili Menderes’in evinde yaptıkları inceleme sonucunda ’olur’ raporu verdi. Gerçek anlamda halkın katılımıyla yapılan ilk seçimin başbakanı olması dolayısıyla Türk demokrasi tarihinde önemli yer tutan Menderes’in evi, Adnan Menderes Demokrasi Müzesi olacak. Müzeyi gezenler Türk demokrasi hakkında geniş bilgi edinebilecek" diye konuştu.

Aktemur, konuyla ilgili olarak mülk sahibi Menderes ailesi ile görüşmelerin devam ettiğini ve müzenin en kısa sürede açılacağını belirtti.

2006 yılı içerisinde açılması öngörülen Adnan Menderes Demokrasi Müzesi içerisinde Menderes’in fotoğraf, kitap, belge ve özellikle Yassıada’dan yazdığı mektupların da sergileneceği bildirildi.




--------------------------------------------------------------------------------

İHA
Yayın Tarihi : 15 Mart 2005 Salı 12:55:13
Güncelleme :28 Haziran 2006 Çarşamba 13:21:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?