16
Haziran
2024
Pazar
EKONOMİ

Liman davasında karar

Ege Ports Firması tarafından Kuşadası Limanı'nda yaptırılan dükkanlarda bulunan kiracıların, işyeri açma ruhsatı alamadıkları için açtıkları davada, kira ücretlerinin dondurulmasına karar verildi.

Kuşadası Limanı'nın, önceki yıllarda yürütülen özelleştirme kapsamında, 30 yıllığına Sami Ofer ve Mehmet Kutman ortaklığındaki Ege Ports Firması'na verilmesinden sonra, liman sahasındaki dolgu alanına 2 kattan oluşan 48 işyeri yapılmıştı. Ancak, firmanın "yapı kullanma belgesi" olmadığı için "işyeri açılış ruhsatı" alamadıklarını iddia eden dükkan sahipleri, yine kiracı konumundaki Morgan/Y-London Firması adıyla tekstil mağazasını işleten Ada Teknik Şirketi'nin avukatlığını üstlenen Birgül Öner'in önderliğinde, Kuşadası 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurmuştu. Mahkeme, kira ücretlerinin ödenmesinin dondurulmasına karar verdi.

Galataport ihalesiyle dikkatleri üzerine çeken ve Royal Carabian Cruises Firması'nın sahibi Sami Ofer ile Global Menkul Değerler'in sahibi Mehmet Kutman, Kuşadası Limanı'nı konsorsiyum kurarak Ege Ports isimli ortaklıkla 30 yıllığına kiralamıştı.

Ancak Kuşadası Limanı'nın ihalesini aldıktan sonra liman sahası içindeki dolgu alanına 2 kattan oluşan 48 işyeri yapan Ege Ports Firması'nın bu girişimi için inşaatların kaçak olduğu iddiaları üzerine kamuoyu tepki göstererek yürüyüşler ve mitingler düzenlenmişti. Ardından yapılan şikayetler üzerine başvuruları değerlendiren Danıştay, 2 kez, Aydın İdare Mahkemesi de 1 kez yürütmeyi durdurma kararı verdi.

İddiaya göre, yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen inşaatları bitiren Ege Ports Firması işyerlerini 48 değişik firmaya kiraladı. Kiralama işi yapılırken de Mehmet Kutman, kiracılar ile bir toplantı yaparak, "Yakında kanun çıkacak. Size kesinlikle işyeri açılış ruhsatı alacağız. Hiç merak etmeyin" diye söz verdi. Bu söz, yazılı olarak tüm kiracıların kontratlarına işlenerek, "İşyeri açılış ruhsatı alınamadığı sürece kira ödenemez" hükmü konuldu. Liman sahasındaki işyerlerini kiralayan firmalar da, belediyeden işyeri açılış ruhsatı alamamalarına rağmen, ruhsatsız olarak işyerlerini açıp faaliyete geçirdi. Ardından da ruhsat almak için sırasıyla belediyeye başvurmaya başladı.

Bu arada, Kent Meclisi'nin yaptığı şikayetler üzerine belediye encümeni liman sahasındaki 9 işyeri hakkında kapatma kararı aldı, bunların 2'sini de mühürledi.

"YAPI KULLANMA BELGESİ OLMAYAN DÜKKANLAR AÇILAMADI"

Mühürlemeler ve işyeri açılış ruhsatının alınamamasının ardından Ege Ports Firması ile kiracılar arasında büyük gerginlik yaşanmaya başlandı. Ege Ports Firması'ndan liman sahası içindeki işyerlerini kiralayan firmalar, şirket yönetimine başvurarak "Yapı kullanma belgesi" olmadığı için "İşyeri açılış ruhsatı" alamadıklarını belirtip, kiralarının sözleşmedeki maddeye dayanarak dondurulmasını istedi. Ancak Ege Ports firması bu isteğe yanaşmadı.

Bunun üzerine birçok firma, kira kontratına dayanarak mahkemeye başvurmaya başladı. Mahkeme başvuran firmalardan biri de Birgül Öner'in avukatlığını üstlendiği Ada Teknik Turizm Şirketi oldu. Liman sahası içerisinde Morgan/Y-London ismiyle bir tekstil mağazası işleten Ada Teknik Şirketi adına Kuşadası 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvuran Avukat Birgül Öner, Ege Ports'un yapı kullanma ruhsatı alamaması yüzünden mağdur duruma düştüklerini öne sürerek, ruhsat alınıncaya kadar aylık 10 milyar lira olan kira bedelinin dondurulmasını talep etti.

Başvuruyu değerlendiren Kuşadası 2. Asliye Hukuk Mahkemesi de, Ada Teknik Turizm Şirketi'ni haklı bularak kira ödemelerinin mücbir sebep ortadan kaldırılıncaya kadar durdurulmasına karar verdi. Firma tarafından iskan ruhsatı alınmaması nedeniyle davacı firmanın işyeri açılış ruhsatı alamadığına dikkat çekilen mahkeme kararında, "Davacı vekilinin talebinin kabulüyle mücbir sebebin ortadan kaldırılmasına kadar tedbiren kira bedelini ödeme yükümlülüğünün durdurulmasına, dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda karar verildi" denildi.

Kuşadası 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin limandaki tartışmalı işyerleriyle ilgili kira ödemelerine durdurma kararı vermesi dükkan sahiplerini de sevindirdi. Ada Teknik Turizm Şirketi adına dava açıp durdurma kararı alan avukat Birgül Öner, "Adalet yerini buldu. Biz, kira kontratındaki hükümlere dayanarak önce Ege Ports Firması'na başvurduk ve ruhsat alınamadığından zarara uğradığımızı belirttik; ama bizi dikkate almadılar. Bunun üzerine mahkemeye başvurmak zorunda kaldık. Sonuçta mahkemenin verdiği kararla adalet yerini buldu. Biz kira ödemeden kaçmıyoruz. Kiralarımızı ödemek istiyoruz, ancak bir işyeri, ruhsatı olmadan nasıl çalışır? Ege Ports Firması iskan ruhsatı alamadığı için biz de işyeri açılış ruhsatı alamıyoruz" dedi.

Firmanın mahkemeden bu kararı almasının ardından Ege Ports'un, Ada Teknik Turizm Şirketi'nin kira bedeli karşılığı verdiği banka teminat mektubunu bozdurması da tepkilere yol açtı. Avukat Birgül Öner, yasal olarak Ege Ports Firması'nın teminatları bozmasının mümkün olmadığını ileri sürerek, "Mahkeme kararı ortada. Bu nedenle teminatlarımızı da geri vermek zorundalar" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2005 Çarşamba 15:54:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?