28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Mantar meşesi projesi başladı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Aydın Şubesi, bazı dağ köylerinde vatandaşların ve köy tüzel kişiliklerinin gelirlerini artırmak amacıyla 'Mantar Meşesi Projesi' başlattı.

Mantar meşesinin kabuğunun yanmaz özelliği dolayısıyla sanayide ve uzay gemilerinde kullanıldığını belirten EBSO Aydın Şube Başkanı Ercan Çerçioğlu, mantar meşesinin ilk olarak 126 yıl önce 2. Abdülhamit Han döneminde Portekiz'den getirilerek İzmir'in Torbalı İlçesi'nde Sultan Çiftliği'ne dikildiğini söyledi.

Özellikle şişe mantarı imalatında da kullanılan mantar meşesinin ekonomik olarak çok verimli bir ağaç olduğunu kaydeden Çerçioğlu, "Mantar meşesinin kabuğu yanmıyor. Bu özelliğinden dolayı kabuğu astronotların giysilerinde kullanılıyor. Ayrıca uzay gemilerinin motorlarıyla otomobillerin motor contaları da mantar meşesinin kabuğundan yapılıyor. İlaç sanayiinde, şişe kapaklarında ortopedik aletlerin yapımında, dokuma makineleri, gemi inşaat sanayiinde, yangına karşı dayanıklı yüzeylerde, ayakkabı sanayiinde, emici özelliği olduğu için köprü ve demir yolları bağlantı bölgelerinde kullanılan bu harika bitkinin Aydın'da üretilmesine arzu ediyoruz. Maliyeti ve masrafı çok az olan bu ağaç üreticisine çok iyi para kazandırmaktadır. Mantar meşesinin yetişmesi için iklimi çok uygun olan Aydınlı köylülerin bu ağaçla daha çok para kazanmasını sağlayacağız" dedi.

Proje kapsamında ilk olarak TEMA Vakfı aracılığıyla Sultanhisar'ın Kavaklı Köyü'ne dikilmek üzere 400 fidan gönderildi. 

.
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2006 Cuma 11:16:23
Güncelleme :21 Ocak 2006 Cumartesi 17:04:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
günseli yılmaz IP: 88.243.30.xxx Tarih : 7.01.2007 12:19:38
izmir özel çamlaraltı koleji 10-B sınıfında okuyorum.Bizde bu yıl mantar meşesi konusuyla bir yarışmaya gireceğiz.Bu konuda nerelerden ve nasıl yardım alabileceğim konusunda yardım istiyorum!!