2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

DENİZLİ'DE HOROZLAR DIŞINDA HERKES VERGİ ÖDEYECEK

HOROZLAR niye ödemeyecek?" diye merak edenler olabilir. Önce onu açıklayalım; listede horozların adı yok da onun için!..

Denizli’de, meslek grupları ve sektörler itibariyle, uzun bir liste yapılmış. Her birinin karşısında da Vergi Dairesi Başkanlığı’nca, 2007 yılı için bildirilmesi istenen daha doğrusu tavsiye edilen, vergiye tabi gelirin (matrahın), alt ve üst sınırları belirtilmiş. 

KİM NE KADAR?

Dikkatle incelediğimizde, listede; 69 grupta toplanan meslek grubu ve sektörlerin yer aldığını fark ediyoruz.

İşte birkaç örnek:

Listeyi incelerken, 2007 asgari ücretini düşünüyoruz; brüt 585, net 419 YTL.

Ardından asgari ücretle kıyaslıyoruz; bakkaldan, kasaptan, berberden asgari ücretli kadar bir gelir bekleniyor. Avukattan ve diş hekiminden de iki asgari ücretli kadar gelir bekleniyor.



HOCANIN KADILIĞI

Listeye bakarken, Nasreddin Hoca’nın kadılığı fıkrasını aklıma geldi.

Hoca kadılık yaparken, karısı da içerideki odada bekliyormuş.

Hoca önce, şikayetçiyi dinlemiş. Sonunda "Haklısın" demiş.

Ardından karşı tarafı dinlemiş. Ona da "Haklısın" demiş.

Adamlar gidince, karısı sormuş;

"Hoca Efendi, şikayetçiyi dinledin ’Haklısın’ dedin. Şikayet edileni dinledin, ona da ’Haklısın’ dedin. Bu nasıl iş?"

Hoca karısına dönmüş ve "Sen de haklısın Hanım" demişÖ

Fıkrada olduğu gibi, belirlenen tutarı asgari ücretli ile kıyasladığımızda, vergi dairesine "Haklısın" diyoruz. Ardından, mükellefi dinliyoruz; 2007’de seçim döneminin de etkisiyle, işlerin iyi olmadığını, kazanandan da kazanmayandan da aynı gelirin beklenemeyeceğini, zarar ettiği halde kazanç bildirmesi istenenler olduğunu, o zaman niye defter tutulduğunu ve muhasebeciye ödeme yaptıklarını soruyorlarÖ Onlara da "Haklısınız" diyoruz.

Sonra, dönüp Türk Vergi Sisteminin esaslarına bakıyoruz. Denizli’deki uygulamanın, kendiliğinden yapılamayacağını, diğer illerde de benzeri uygulamaların gündeme geldiğini ya da gelebileceğini, gelirin gerçek tutarının vergilendirilmesi gerekirken, kaldırılan "götürü usul" benzeri bir uygulamanın benimsendiğini, bu gelirin altında beyanda bulunacak olanların hayali fatura kesip KDV ödeyeceklerini, muhasebecinin ve mali müşavirin işlevinin tartışılacağını, listedekinin üzerinde kazancı çıkanların muhasebecisi ile tartışabileceğini, uygulamanın "Deli Dumrul" sistemine kaydığını söyleyene ve "O zaman Hayat Standardı Esası niye kaldırılmıştı?" diye soranlara "Sen de haklısın" diyoruz.

Türk vergi sisteminin, acilen bir reforma ihtiyacı var...

Şükrü KIZILOT/Hürriyet
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2008 Cumartesi 13:53:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?