24
Nisan
2024
Çarşamba
MERKEZ - DENİZLİ
Nufus
907.325
Yüz Ölçümü
11.868
İlçe Sayısı
19
Vali
Nufus
494.961
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
49
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Pamukkale Traverten Oluşumları

Pamukkale Travertenleri

Denizli, Pamukkale’deki travertenler çeşitli nedenlerle ortama bağlı olarak kimyasal reaksiyon sonucu çökelme ile oluşmuşlardır. Pamukkale’deki bu termal kaynağını oluşturan jeolojik olaylar, oldukça geniş bir bölgeyi etkilemiştir. Bu bölgede 35-1000 C arasında değişen 17 ayrı sıcak su kaynağı bulunmaktadır. Bu kaynak antik çağlardan günümüze kadar gelen uzun bir zaman süreci içerisinde kullanılmıştır.

Kaynaktan çıkan sular 320 m. uzunluğunda bir kanal ile travertenlere gelmekte ve burada çökelme sonucunda oluşan kayalıklardan dökülerek 240-300 m.lik bir yolu kat etmektedirler. Başlangıçta kalsiyum karbonat yumuşak bir jel halinde olup, zamanla sertleşerek traverten adı verilen karbonatlı katları oluşturmaktadır. Bu suların içerdiği kalsiyum bikarbonatın çok miktarda olmasından ötürü suyun yüzeye çıkması ile birlikte bikarbondioksit açığa çıkmakta ve kalsiyum karbonat da çökmektedir.

Travertenlerdeki beyazlığın oluşmasında hava koşullarının, ısı kaybının ve suyun akışının yayılma süresi de etkili olmaktadır.

Pamukkale’nin 5 km. kuzeyindeki Karahayıt’taki kırmızı travertenlerle de karşılaşılmaktadır. Bunlar 60 C sıcaklıkta çıkan termal suyun çevresinde oluşmuşlardır. Termal suyun içerisindeki maden oksitlerden ötürü de kırmızı, bazen yeşil ve beyaz renkli tarverten tabakaları da meydana gelmiştir.
 

 


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2009 Çarşamba 17:18:49

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?