2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

1-7 Nisan Kanser Haftası

Denizli Devlet Hastanesi Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Erdem Tuvay, Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, kanserde erken teşhis konulduğunda 10 hastadan 9'unun tedavi edilebildiğini söyledi. 

Kanserin vücudu oluşturan hücrelerin normal kontrol mekanizmalarından bağımsız olarak çoğalması sonucu oluşan bir hastalık grubu olduğunu belirten Tuvay, hastalığın yaklaşık üçte ikisinin önlenebildiğini söyledi. Erken teşhisin önemli olduğunu vurgulayan Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Erdem Tuvay, "Erken tanı konulduğunda 10 hastadan 9'u tedavi edilebilir. Gelişmiş batı ülkelerinde yaklaşık her 4 ölümden biri kansere bağlı gerçekleşiyor. Kanser, kalp damar hastalıklarından sonra en fazla ölüme neden olan ikinci hastalık grubudur" dedi. 

Bilinçsiz yapılan diyetin kanseri tetiklediğini söyleyen Uz. Dr. Tuvay, "Diyet, sigara, mesleki maruziyet, alkol, çevre kirliliği, yiyeceklerdeki katkı maddeleri kanseri tetikler. Amerikan Kanser Derneği kanseri önlemek için beslenme konusunda ideal bir kilonun korunması, çok yönlü beslenmenin yapılması, günlük diyette sebze ve meyveler bulundurulması, yüksek fiber içerikli yiyeceklerle beslenilmesi, alkol alımını azaltılması, tuzlanarak, tütsülenerek ve nitritlerle korunarak saklanan yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini söyler. Ayrıca mümkün olduğu kadar doğal gıdalar tüketilmeli, yapay tatlandırıcı, koruyucu, katkı maddesi kullanılan gıdalardan uzak durulmalıdır" diye konuştu. 

Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Erdem Tuvay, erken tanının tedaviyi kolaylaştırdığını ve iyileşme oranını artırdığını ifade ederek, "Kanserin erken tanı ile halen yüzde 50 olan iyileşme oranının yüzde 95'lere yükseltilebiliyor" dedi.

.
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2008 Perşembe 17:42:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?