2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

10 yıl sonra Pamukkale nasıl olacak?

Pamukkale Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi Yönetim Planı 1. Paydaş Toplantısı yapıldı.

Akköy Anadolu Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi Uygulama Oteli'nde yapılan toplantıda 5 yerleşim yerine ilişkin sorunların ele alındığı toplantıda katılımcılar ile görüş alışverişinde bulunuldu.

Denizli Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin'in başkanlık yaptığı toplantıya Özel Çevre Koruma Kurumu Başkan Yardımcısı Ahmet Özcan, Doğa Koruma Merkezi Genel Müdürü Uğur Zeydanlı, Denizli ÖÇK Müdürü Ali Rıza Sığırtmaç, İl Çevre Müdürü Yılmaz Kaplan, Pamukkale, Karahayıt ve Akköy belediye başkanları, Develi ve Yeniköy köyü muhtarları, bölgede bulunan turizm işletmelerinin temsilcileri ve ilgili müdürlüklerin yetkilileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Özel Çevre Koruma Kurumu Başkan Yardımcısı Ahmet Özcan, Pamukkale'nin son yıllarda yerli ve yabancı turistler tarafından daha çok ziyaret edilmeye başlandığını belirterek, "İhtiyaçları karşılamak ve Pamukkale'yi korumak için girişimlerimiz devam ediyor.. ÖÇK olarak biz bu konu hakkında yönetim toplantıları yapıyoruz. Bizim kurumumuz ve diğer kurumların yaptığı toplantıları değerlendiriyoruz. Şu anda bölgede çetin bir dönüşüm yapılıyor. 10 yıl sonra Pamukkale'yi, ya atıl halde, kimsenin uğramadığı, sararmış taşları olan, virane ve kötü şartlarda bir şekilde, ya da, dünya ülkelerinin gözbebeği olan, herkesin büyük beğenisini kazanan takdir edilen bir Pamukkale olarak hayal edebiliriz Dünya mirası olan Pamukkale'yi korumak istiyorsak her şeyden önce birlik ve beraberlik içerisinde çalışmamız gerekir. Hedefimiz dünya mirası olan Pamukkale'nin çıtasını yükseltmektir" dedi.

Mevcut kaynakların çok iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğinin belirten Denizli Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, "Çağdaş yönetimlerde her zaman her konuda halkın görüşüne başvurulmaktadır. Konulara ben merkezli bakıldığında başarı elde etmek mümkün değildir. Önemli olan Pamukkale'nin gelecek nesillere daha iyi şekilde bırakılmasını sağlamaktır. Bunun için daha fedakar bir çalışmaya gidilmesi ve halkımızın daha duyarlı olması gerekmektedir. Ayrıca bölgenin altyapı, kanalizasyon, içme suyu gibi sorunlarının yanı sıra sosyal ve ekonomik faaliyetlerinde ele alınması faydalı olacaktır" dedi.

ÖÇK işbirliğinde yapılacak olan çalışmaların daha verimli ve daha güçlü olacağına inandıklarını belirten Ertekin, "Pamukkale son bir yıldan bu yana oldukça önemli bir konuma yükseldi. Özel İdare, yönetim ve belli kaynakların çalışmaları ile Pamukkale daha iyi noktalara gelecektir" şeklinde konuştu.

Kasım ayının başında Denizli'ye gelen ekibin ayrılan 5 bölgede yaptığı araştırmaya ve araştırma sonuçlarına ilişkin bilgiler veren Proje Koordinatörü Aysin Tektaş Kesik, "Yaptığımız paydaş analizi kapsamında paydaşların özellikleri, alanla ilgisi, alan üzerinde gördükleri tehditler ve önerilere ilişkin bilgiler alındı. Sıcak ve soğuk su kaynakların azalması, termal suyun bölgede iyi değerlendirilememesi, jeotermal kaynakların bilinçsiz kullanılması, içme suyunun yetersiz oluşu, kaçak kuyular, kanalizasyon şebekesine termal su ile evsel atık sularının birlikte verilmesi, katı atık sorunu, kentleşme ve kent kültürüne ilişkin sorunlar, hayvancılık faaliyetlerinin yarattığı hijyen sorunları, alan yönetiminde çok başlılık olması, yetki karmaşası, imar planları uygulamalarının çok katı olması, kaçak yapılaşma, Pamukkale'nin sıcak su kaynaklarının kullanımına izin verilmemesi, ören yerinin koruma ve kullanımı konusunda birden fazla yetkili kuruluşun olmasının karar alma sürecini yavaşlatıyor. Atık Su Birliği kurumsal olarak yeterli ancak kaynağı yok. Bölge için yapılan çevre düzeni planı çok etkili değil ve travertenlerin kararması gibi tehditler yer almaktadır. Sorunları görüş alışverişi halinde toplayıp, çözüm yollarına yönelik çalışmalara başlayacağız" dedi.

Diğer katılımcılar ise Pamukkale ÖÇK bölgesi ile ilgili gördükleri ve karşılaştıkları sorunları aktarırken, 2 Aralık tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan bir sonraki toplantıda sorunların çözüm yollarının masaya yatırılacağı açıklandı.

iha
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2008 Çarşamba 14:25:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?