8
Mayıs
2024
Çarşamba
DENİZLİ

1500 yıllık mezarda jandarma nöbeti

DENİZLİ'de merkeze bağlı Kocadere Köyü yakınlarında 27 Ocak Salı günü bir tarlada bulunan toplu mezarın 1500 yıllık olduğu belirlendi. Mezarın yağmalanmaması için kazı çalışmaları bitinceye kadar jandarma toplu mezarın başında 24 saat nöbet tutacak.

Denizli Müze Müdürlüğü ekiplerinin mezardaki ilk incelemesinde 5'inci yüzyıla ait çok sayıda bronz sikke, kemer tokalar, bir adet bronz yüzük, bir adet bronz bilezik, çok sayıda süsleme boncuğu, bir adet altın küpe ve 15 insana ait kemikler bulundu. Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından yapılacak olan incelemenin ardından mezarın SİT alanı ilan edilip edilmeyeceğine karar verileceği açıklandı.

Mezarın, 5'inci Yüzyıl'a ait olup, 12 metrekarelik alanın tonozlu tümülüs olarak adlandırılan yönetici aile mezarı olduğu anlaşıldı. Dört bölümden oluşan mezarda bir arkeolog, bir müze araştırmacısı ve üç işçi çalışmaya başladı.

Musa Karatepe'ye ait yaklaşık 10 dönümlük araziyle Özgür Özgün’e ait 21 dönümlük tarlaların ortasında kalan 12 metrekarelik mezarda ve çevresinde incelemenin devam edeceği öğrenildi. Kazı ekibinin çalışmalarını tamamlanmasının ardından bulunan tarihi eserlerin envanterinin çıkarılacağı, aile mezarının çiziminin yapılacağı belirtildi. Çalışmalar sırasında Jandarma ekiplerinin nöbet tutacağı açıklandı.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2007 Perşembe 16:13:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?