2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

156 çocuk sokaktan kurtarıldı

Denizli’de Avrupa Birliği’nin destek verdiği bir projeyle ailelerine para verilip gıda yardımı yapılarak, 156 çocuk sokaktan kurtarılıp okula gönderildi.

Denizli Köylerini Kalkındırma Derneği (DENKÖYDER) öncülüğündeki "Bu Çocuklar Geleceğimizdir" isimli proje, Gümüşler Belediyesi ve Denizli Eğitim Gönüllüleri Derneği (DEGDER) ortaklığıyla yürütüldü. DENKÖYDER Başkanı Ahmet Parlak, Eğitim Koordinatörü Galip Karakılıç, Proje Danışmanı Aksun Akbıyık ve yürütücüsü Mahmut Aydoğan, Gazeteciler Cemiyeti’nde bir basın toplantısı düzenleyerek projeyi anlattı.

Projenin, sokakta çalışan çocukları para kazanmaya iten nedenlerin araştırılmasıyla ortaya çıktığını belirten Parlak, "Özellikle kenar semtlerde oturan çocukların ayakkabı boyacılığı yapmasını, mendil satmasını veya okul çağında bir işyerinde çalıştığını değişik zamanlarda yapılan araştırmalarda görmemiz, çocuk işçiliğiyle mücadele edilmesi gerektiği fikrini oluşturdu ve bu projeyi hayata geçirdik"dedi.

AB’den 97 bin euro

AB desteğinin de alındığı proje kapsamında öncelikle geliri ve eğitim seviyesi düşük ailelere çocuklarını niçin okutmaları gerektiğinin anlatıldığını vurgulayan Parlak, "Ailelere, ’çocuğunu okuldan alma, sokağa gönderme, biz sana ihtiyaçların doğrultusunda gıda ve para yardımı yapalım’ dedik. Böylece hem çocukları sokağın tehlikelerinden uzaklaştırdık hem de aile ekonomisine katkı sağladık. Çıraklık eğitim merkezlerini yarıda bırakanların da ustalarıyla görüşerek eğitimini tamamlamasını teşvik ettik" dedi.

Akbıyık da pilot olarak Gümüşler’i seçtiklerini söyledi, "Amacımız, sokak çocuklarını suça zemin hazırlayan ortamlardan kurtarmaktı. Hedefimiz 100 öğrenciydi, fakat 156 öğrenciyle yol çıktık. 97 bin euroluk projenin maliyetinin yüzde 90’ını AB, yüzde 10’unu dernek karşıladı" diye konuştu

Hürriyet Ege
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2008 Pazar 10:15:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?