2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

2 bin yıllık kutsal kaynak gün ışığında

Pamukkale'de, İtalyan kazı heyetinin bu yıl yaptığı kazı çalışmalarında kaynak su havuzu bulundu. İtalyan kazı heyeti başkanı Ord.Prof. Francesco D'Andria bulunan havuzun önemli bir eser olduğunu söyledi.


Pamukkale'deki antik Hierapolis kentinde İtalyan kazı heyeti tarafından sürdürülmekte olan kazı çalışmalarının 2008 yılı bölümü 26 Eylül'de sona eriyor. Denizli Valisi Vali Yavuz Erkmen, kazı sezonunun sona ermesi dolayısıyla Hierapolis'teki kazı alanlarında incelemelerde bulundu. Vali Erkmen'in inceleme gezisine Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu ve Kültür ve Turizm İl Müdürü Mehmet Korkmaz da katıldı.


İtalya Lecce Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Hierapolis Kazı Heyeti Başkanı Ord.Prof. Francesco D'Andria, Vali Erkmen'e kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bu yıl ortaya çıkarılan eserleri gösteren ve eserler hakkında bilgi veren D'Andria, bu yılki kazı çalışmalarının 26 Eylül itibariyle sona ereceğini söyledi. Tiyatroya ait Latrina, Aziz Philippus Yapısı Küçük Sekizgen yapı Probizans dönemi Hamam kazısı bölgesi ve Apollon Kutsal Alanı Mermer basamaklı tiyatro alanlarındaki ortaya çıkan buluntuları
gösteren D'Andria, bu yıl önemli eserlerin ortaya çıkarıldığını söyledi. Bulunan tarihi eserlerin yanı sıra bu yıl şu ana kadar gün yüzüne çıkmamış bir yapıyla karşılaştıklarını söyleyen D'Andria, ortaya çıkardıkları yapıyı çözmek için uzun süre çalıştıklarını söyledi. İki bin yıllık kutsal kaynak su havuzunun ortaya çıkarıldığını söyleyen Ord.Prof. Francesco D'Andria, "Eskiden su kaynakları bu bölgede çıkıyordu. Şu an Pamukkale termal havuzunun bulunduğu yerde havuz yoktu. 2 bin yıl önce termal havuz burasıydı. 7. yüzyılda büyük bir deprem oldu ve toprak taşındı. Şu an termal suyun bulunduğu yerden ikinci kaynak çıktı" dedi.


Kazı çalışmaları sonucunda bulunan havuzun termal havuz olarak 2 bin yıl önce kullanıldığını belirten D'Andria, sözlerine şöyle devam etti. "Bu bölgede kazı çalışmalarımızı önümüzdeki yıllarda sürdüreceğiz. Bu bölgeden çok önemli buluntular çıkacağına inanıyorum. Çünkü burası Hierapolis'in kalbi. Hierapolis kutsal bir şehir. Çünkü burada termal su çıkıyordu. Bütün insanlar iki bin yıl önce sağlık için buradaki havuzlara geliyordu. Buradaki termal su sağlık için çok önemli."
Kazı çalışmaları hakkında bilgi alan Denizli Valisi Yavuz Erkmen de, incelemelerinin sonunda bir basın toplantısı düzenledi. Pamukkale Hierapolis'te sürdürülen ve 2 bin yıl önce sağlık turizminin yapıldığı alanların ortaya çıkarılmaya başlanmasının yanı sıra antik tiyatrodaki çalışmaların da öne çıktığını belirten Vali Erkmen, "Önümüzdeki yıldan itibaren Antik Tiyatro'daki sahne bölümünün esas ana kısmının ayağa kaldırılması için çalışmalar başlatılacak. Kazı heyeti 3 yıl içerisinde orayı tamamen
bitirecek. O bölümün bitirilmesi demek, Pamukkale'nin çok daha iyi gözlemlenmesini sağlayacaktır. Çok önemli bir yapıt. Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay bu konuda bize maddi olarak da büyük destek veriyor."

iha
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2008 Salı 11:46:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?