6
Mayıs
2024
Pazertesi
DENİZLİ

2100 yıllık heykel ele geçirildi

DENİZLİ'DE TARİHİ ESER OPERASYONU

Denizli Emniyet Müdürlüğü'nün düzenlendiği operasyonda, mitolojik dönemin savaş tanrısı olan Zeus'un ikiz çocuklarından kahramanlığı simgeleyen Koster ya da Polluks'a ait 2 bin 100 yıllık paha biçilemeyen heykel ele geçirildi. Bir çiftçi tarafından kaçak kazıda bulunan ve yurt dışına 1 milyon dolar karşılığında satılmak istenen bronz heykel, Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi.

Denizli Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Denizli merkezde çiftçilik yapan H.A.'nın (40) elinde bulunan bir tarihi eseri yurt dışına satmak için müşteri aradığı bilgisini aldı. Polis, alıcı kılığına girerek H.A. ile buluştu. H.A. heykeli polise satmaya çalışırken suçüstü yakalandı.

Ele geçirilen heykeli inceleyen Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof.Dr. Celal Şimşek, 2 bin 100 yıllık heykelin paha biçilemez olduğunu söyledi. M.Ö. 1. yüzyıl Helenistik döneme ait olduğu belirlenen bronz heykelin mitolojik dönemin savaş tanrısı Zeus'un kahramanlığı temsil eden ikiz oğulları Koster ya da Polluks'a ait olduğunun belirlendiğini anlatan Prof.Dr. Celal Şimşek, şunları söyledi: "Sanatsal özelliği üst düzeyde bir eser, 75 santimetre Hellenistik döneme ait. Bu eser Anadolu insanının sanata ne kadar düşkün ve hünerli olduğunu gösteriyor. Bu yönüyle sanatsal yönü çok ağır. 2 bin 100 yıllık bir eser, dünyada az rastlanır bir eser. Avrupa'daki müzelerde bile bu tür bronz eser çok az. Böyle bir esere fiyat biçilemez."

Denizli Emniyet Müdürü Atilla Çınar, heykelin yurt dışına kaçırılmak istendiğini belirterek şöyle konuştu: "Operasyon düzenleyip bu eseri ele geçiren arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Kazı yaparak bulan ve yurt dışına satmak isteyen kişi yakalandı. Operasyon tarihi eserler açısından çok önemli. Sadece polis değil herkes tarihi eserlere sahip çıkmalı."

Operasyonda gözaltına alınan H.A. çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

DENİZLİ'DE TARİHİ ESER OPERASYONU
DENİZLİ'DE TARİHİ ESER OPERASYONU
İHA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2011 Çarşamba 16:40:03
Güncelleme :20 Ocak 2011 Perşembe 16:15:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?