2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

3 kiloluk böbrek!

İDRARLA DOLAN BÖBREK 3 KİLOYA ULAŞINCA AMELİYATLA ALINDI

Denizli'de idrar kanallarının darlığı sebebiyle ameliyata alınan hastanın idrarla dolan ve 3 kiloya ulaşan böbreği ameliyatla alındı.

Denizli'de bir çocuk babası olan 52 yaşındaki Fikret Kaya isimli hasta, mide ve böbrek rahatsızlığı sebebiyle Denizli Devlet Hastanesi Üroloji Kliniği'ne başvurdu. Üroloji Uzmanı Dr. Süleyman Kayık'ın yaptığı muayene sonucunda böbreğinin idrar dolu olduğu belirlenen hasta ameliyata alındı. Ameliyatı gerçekleştiren Üroloji Uzmanı Dr. Süleyman Kayık, idrar kanalının darlığı sebebiyle hastanın böbreğinin idrar dolu bir kese haline geldiğini, böbreğin büyümesi sonucunda hastadan yaklaşık 3 kilo ağırlığında, böbrek çıkarıldığını söyledi.

Normal bir böbreğin ortalama 160 gram olduğunu ifade eden Üroloji Uzmanı Dr. Süleyman Kayık, "Bu tür rahatsızlıklara hidronefroz adı verilir. Hidronefroz, böbreği büyüten çeşitli sebeplerden sonra meydana gelen hastalık halidir. Böbreğin pelvis renalis denilen bölgesi şişerek böbrek dokusuna basınç yapar ve onun çalışmasını bozmaya başlar. Doğuştan bir darlık veya yapı kusuru sonucu oluşan hidronefrozlara nadiren rastlanır ve hastanın doğumundan itibaren böbrek idrarla dolarak harap olur, herhangi bir

travma sonucunda yırtılabilir, patlayabilir veya iltihap kapıp içi cerahat dolu bir kese haline gelebilir. Biz tüm bu tehlikeleri yaptığımız ameliyatla önlemiş olduk. Rahatsızlığın daha önceki yıllarda tespit edilmesi halinde hastanın böbreğinin kurtarılma şansı olabilirdi. Ancak bu hastalık ilk dönemlerde çok fazla belirti göstermeyebilir. Vücutta sadece bir ağırlık oluşabilir" dedi. Dr.Süleyman Kayıt, bu tür şikayeti olanların mutlaka uzman bir doktora başvurmasını önerdi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Mart 2010 Çarşamba 15:53:03
Güncelleme :24 Mart 2010 Çarşamba 17:30:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?