2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

36 il KKKA riski altında

Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, bu yıl 36 ilin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının riski altında bulunduğunu söyledi.

KKKA ile ilgili Veteriner Hekimler Odası'nda basın toplantısı düzenleyen Mehmet Ali Uzakgider, 2007 yılında 22 ilde KKKA vakasının görüldüğünü belirterek, bu yıl 36 ilin risk altında olduğunu söyledi.

Havaların ısınmasıyla birlikte insan sağlığını tehdit eden zoonoz hastalıkları arasında bulunan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının yeniden gündeme geldiğini belirten Uzakgider, "Hastalık, Türkiye'de ilk olarak 2002 yılında Tokat'ta ortaya çıktı. Hastalığın yıllar içinde yayılıyor olması endişe
verici'' dedi.

Evcil ve yabani hayvanlarda hastalığın hafif seyrettiğini, birçok kuş türünün virüse karşı dirençli olmasına karşın, virüsün yayılmasında önemli rol oynadığını belirten Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, kenelerin ve kanında bu virüsü taşıyan hayvanların bol olmasının salgın için önemli bir faktör olduğunu söyledi.

Hastalığın, daha çok kenelerin aktif olduğu Mayıs ve Eylül ayları arasında yaygın olarak görüldüğünü ifade eden Uzakgider, "Hastalığın bulaşması ise kenelerin kan emerken vücuda virüsü bulaştırması, enfekte kenelerin çıplak elle ezilmesi, virüs bulaşmış hayvanların kan ve dokuları ile hasta insanların kan ve vücut sıvılarına temas ile olmaktadır. Vücuda yapışan keneler, en yakın sağlık kuruluşunda alınmalıdır. Keneler, öldürülmeden, ezilmeden, patlatılmadan ve kenenin ağız kısmı koparılmadan bir pensle yavaşça çekilmelidir'' dedi.

Uzakgider, çiftlik çalışanları, çobanlar, kasaplar, mezbaha çalışanları, hayvancılıkla uğraşanlar, veteriner hekimler, sağlık çalışanları, askerler ile piknik ve kamp yapanların hastalık riski altında bulunduklarını söyledi.

.
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2008 Cumartesi 17:29:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mert IP: 88.253.40.xxx Tarih : 11.05.2008 17:24:23

ben denizli bağbaşında oturuyorum en büyük korkum kene lütfen bizleri o hastalıktan kurtarınız şampiyon fenerbahçe