8
Mayıs
2024
Çarşamba
DENİZLİ

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü

Pamukkale Üniversitesi'ne (PAÜ) bağlı Sokak Hayvanları Kliniği'nde çalışan veteriner hekim Karen Özel, halk sağlığı açısından sokak köpeklerinin sayısının az olması gerektiğini söyledi. 

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Pamukkale Üniversitesi Sokak Hayvanları Kliniği Veteriner Hekimi Karen Özel, sokak köpeklerinin halk sağlığını tehdit ettiğinin düşünülmesi halinde sayılarını az miktarda tutmak gerektiğini söyledi. Bunun için hem hayvanlara yardım etmek hem de halk sağlığı için uzun süre etkili bir çözüm gerektiğini belirten Karen Özel, şöyle konuştu: "Dünyada bazı ülkeler bu problemi çok daha bilimsel, modern ve uzun sure etkili bir metotla çözüyor. Araştırmalara göre, kısırlaştırmak, aşılamak ve sokağa geri bırakmak metodunu kullanarak sokak köpeklerinin sayısı 5 yılda yüzde 70 azaltılabilir." 

Özel, Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün bunu tek etkili yöntem olarak deklare ettiğini anlattı. Karen Özel, 2 odalı klinikte sokak hayvanları için tek başına ve gönüllü olarak çalışıyor. Klinikte sokak kedilerine de aynı tedaviyi uygulayan Karen Özel, Hayvanları Koruma Kanunu'na göre belediyelerin hayvanları bu şekilde kısırlaştırmaları gerektiğini söyledi. Şu ana kadar bin 800 sokak köpeği ve 400'e yakın sokak kedisini kısırlaştıran Karen Özel, "Sokak Hayvanlarına Nasıl Davranmalıyız?" başlıklı interaktif bir eğitim semineri hazırladı. Sokak hayvanları ve insanların yan yana rahat yaşayabileceklerini belirten Karen Özel, "Kısırlaştırma ve sokağa geri bırakmak yöntemi kullanılarak sokak köpeklerinin sayısını azaltabiliyoruz. İnsana geçebilen hastalıkların riskini azaltabilir, çocuklarımıza hayvan sevgisi kazandırabiliriz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2007 Salı 14:21:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?