7
Mayıs
2024
Salı
DENİZLİ

5. NPR eğitimi başlıyor

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sağlık personeline yönelik Neonatal Resüsitasyon Programı (NRP) eğitimi verileceği bildirildi.

NRP eğitimi hakkında bilgi veren Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş, Türkiye’de anne ve çocuk sağlığında hızla iyileşmeler kaydetmeyi amaçlayan özel eğitim programları düzenlendiğini belirtti. Dr. Taş, "Ağızdan sıvı tedavisi ve anne sütü uygulamalarının yaygınlaştırılmasıyla postneonatal (29-364 günlük) bebek ölümleri azalmaya başlamıştır. Neonatal (0-28 günlük) bebek ölümleri ön plana çıkmıştır. 1963 yılında bebek ölüm hızı binde 200’ü geçerken, 2003 yılında binde 29’a düşmüştür. Neonatal bebek ölüm hızı binde 17, çocuk ölüm hızı ise binde 9’dur. Denizli’de ise bu oranlar 2003 yılı içerisinde bebek ölüm hızı binde 15.85, neonatal bebek ölüm hızı binde 9.6, çocuk ölüm hızı ise 0.75’dir" dedi.

Solunum yetmezliğinin bebeklerde temel bir sorun olduğunu belirten Dr. Taş, "Özel neonatal deneyimi olmayan kurumlarda sık sık neonatal resüksitasyon (yeni doğanın canlandırılması) gereksimi doğmaktadır. Temel resüksitasyon uygulamalarının yerleştirilebilmesi için bu konuda eğitim almamış sağlık personellerinin yetiştirilmesi gerekiyor. Neonatal Resüsitasyon Programı’nın amacı, Denizli eğitim ekibi oluşturulması ve doğum esnasında görev alan sağlık personelinin bu eğitime tabi tutularak sertifikalandırılması. Sağlık evinde doğum yapanla, hastanede doğum yapan arasındaki farkın en aza indirilmesi ve bebek ölümlerinin önlenmesidir" diye konuştu.

Denizli’de 2000 yılında ilki düzenlenen NRP eğitiminin de 81 doktor ve 85 sağlık personeline sertifika verildi. 5. NRP eğitimi, 15-17 Aralık tarihleri arasında Şoförler ve Otomobilciler Derneği 2 No’lu Merkez Sağlık Ocağı Eğitim Salonu’nda düzenlenece

denizli
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2004 Salı 12:46:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?