3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

500 bin yıllık fosil Denizli Müzesi'nde

Denizli'de, 2002 yılında mermer ocaklarında bulunan ve 500 bin yıllık olduğu belirlenen 'Homo erectus' fosili, Denizli Müzesi'ne teslim edildi.

Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğü'nde bugün yapılan törende, 'Homo erectus' fosili Denizli Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi. Denizli Valisi Yavuz Erkmen, fosilin müzeye teslim edildiğini, bu fosilin sergilenmeye başlanmasıyla birlikte Denizli turizmine büyük katkı sağlanmasının beklendiğini söyledi.

Denizli adamı veya Denizli insanı olarak tanınan fosil, Denizli'nin en büyük fosil traverten sahasının bulunduğu Kocabaş yöresi mermer ocaklarından çıkarılan bir bloğun fabrikada işçiler tarafından kesilmesi ile ortaya çıkmıştı. Kocabaş-Kaklık yörelerinde jeoloji çalışmaları yapan Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bolümü Öğretim Üyesi Y.Doç.Dr. M. Cihat Alçiçek fosili farketmiş ve bilimsel amaçlı değerlendirmek üzere almıştı. Fosilin insansılardan 'Homo erectus' olduğu tespit edilmiş ve

inceleme ile ilgili sonuçlar 2008 yılı başında American Journal of Physical Anthropology Dergisi'nde yayınlanarak duyurulmuştu.  20-40 yaş arası bir erkek bireye ait fosil kafatası kemik parçalarında tüberküloz hastalığının izlerinin bulunması, bulgunun önemini daha da artırmış, hastalığın en az bu bulgu kadar eski olduğu ve hastalık gelişimine katkı sağlaması bakımından tıp çevrelerinin dikkatini çekmişti.

Ankara'da Jeolojik Mirası Koruma Derneği'nde tamamlanan çalışmaların ardından fosil, Pamukkale Üniversitesi'nce Denizli Müze Müdürlüğü'ne sergilenmek amacıyla bugün teslim edildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Mart 2009 Pazartesi 20:40:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?