2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Ahilik Haftası kutlamaları başladı

AHİLİK KÜLTÜRÜ HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI

Ahilik Kültürü Haftası Denizli'de de çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

Etkinlikler çerçevesinde ilk olarak valilik önünde bulunan Atatürk Anıtına çelenk konuldu ve esnaf odaları başkanlarından oluşan kutlama komitesi heyeti, Vali Yavuz Erkmen'i ziyaret etti. Bayramyeri Meydanı'nda düzenlenen törene, Vali Yavuz Erkmen, AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Yalçın Topçu, sivil toplum örgütü temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Mehter Takımının gösterisinin de sunulduğu törende Namık Kemal İlköğretim Okulu'nun halk oyunları ekibi bir gösteri sundu.

Törenin açılış konuşmasını yapan Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Musa Çelikkol, haftanın kutlu olmasını dileyerek, Ahilik geleneğinin kökünün çok derinlerde olduğunu söyledi. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Göçgün de, Ahilik Kültürü'nün geçmişi hakkında bilgiler vererek, Ahi kavramının, dostluk, kardeşlik, birlik, bütünlük demek olduğunu söyledi.

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci de, Denizli'nin kültürü, tarihi ve insanı ile şanslı bir şehir olduğunu söyleyerek, Denizli'de 300 mesleğin olduğunu ve bu mesleklerin öğretildiğini, bu konuda esnaf ve sanatkarların yetiştiğini ifade etti. AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel ise, Ahilik Kültürü Haftasının Denizli'de bir başka coşkuyla kutlandığını söyleyerek, haftanın tüm ülkede aynı coşku içinde kutlanması gerektiğini söyledi.

BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu da, bugünün esnaf ve sanatkarın bayrımı olduğunu, atalarımızın getirdiği geleneklerin yaşatılmasının önemli olduğunu söyledi. Ahilik geleneğinin yaşatılmasının önemli olduğunu ifade eden Denizli Valisi Yavuz Erkmen, "Bu geleneklerimizin bugün olduğu gibi bundan sonra da yaşatılması çok önemli. Bugün yapılan tören geçmişimizle geleceğimizi birbirine bağlayan güzel bir köprü oluyor. Esnaf arkadaşlarımız toplumumuzun temel direklerinden biridir. Onlar tarih boylunca milletine, devletine sahip çıkmıştır. Onlar mutlu oldukça milletimiz mutlu olmuştur ve böylelikle bugünlere gelinmiştir. Bugünde hepimizin amacı esnaf arkadaşlarımızın mutlu ve sağlıklı olmasıdır. Bugün dolayısıyla bütün arkadaşlarımızın bayramını bir kez daha kutluyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Denizli'de Yılın Ahisi seçilen Abdurrahman Oymak'a Vali Yavuz Erkmen ve diğer protokol üyeleri tarafından Başarı Belgesi ve ödül verildi. Törenin sonunda ise Vali Necati Bilican Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri tarafından Ahilik Kültürü'nün bir parçası olan Şed Kuşanma töreni canlandırıldı. Etkinlikte, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci tarafından Osmanlı arşivlerinden Ahi Sinan ve Ahilik ile ilgili dökümanlardan oluşan eserlerin büyütülmüş kopyalarından oluşan tablolar protokol üyelerine hediye edilirken, dökümanlardan oluşan tabloların yer aldığı serginin açılışı yapıldı. Protokol üyeleri törenin sonunda Kaleiçi esnaflarını ziyaret ederek sohbet ettiler ve 'Hayırlı İşler' dileklerinde bulundular.

Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları 17 Ekim'e kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek.

AHİLİK KÜLTÜRÜ HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI
AHİLİK KÜLTÜRÜ HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2010 Pazartesi 17:09:01
Güncelleme :12 Ekim 2010 Salı 17:01:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?