3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

Akhan Kervansarayı ayağa kalkıyor

AKHAN KERVANSARAYI RESTORASYON ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Denizli'nin en önemli tarihi eserleri arasında yer alan Akhan Kervansarayı'nda restorasyon çalışmaları başladı. Denizli Afyonkarahisar Karayolu üzerinde bulunan tarihi Akhan Kervansarayı restore çalışmaları törenle başladı. Akhan Kervansarayı'nda düzenlenen törene, Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Aydın Vakıflar Bölge Müdürü Ali Zengin, İl Genel Meclisi Başkanı Halil Pekdemir ve yetkililer katıldı.

Akhan Kervansarayı hakkında bilgi veren Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Başkanı Prof.Dr. Kadir Pektaş, kervansarayın Selçuklu dönemi Denizlisini Orta Anadolu'ya bağlayan kervan yolu güzergahında bulunduğunu, kapalı ve açık kısım olmak üzere iki aşamalı yapıldığını söyledi. Selçuklu döneminin hanları ile ön plana çıktığını belirten Pektaş, Akhan Kervansarayı'nın 1253 yılında dönemin Denizli Valisi Seyfettin Karasungur bin Abdullah tarafından inşa ettirildiğini söyledi.

Aydın Vakıflar Bölge Müdürü Ali Zengin de, restorasyon çalışmalarını 2010 yılı içinde bitirmeyi planladıklarını söyleyerek, 2003 yılından bu yana Denizli'de 18 eserin restorasyonunu yaptıklarını, bu eserlerin geleceğe taşınması için çalışmaların devam edeceğini anlattı.

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci de, Akhan Kervansarayı'nın Denizli'de atalardan kalan en son ve tek eser olduğunu belirterek eski değerlerin kıymetinin yeterince bilinmediğini söyledi. Belediye olarak kervansarayı eskiyi hatırlatacak bir yer haline getirmeyi planladıklarını söyleyen Zeybekci, Akhan Kervansarayı'nın hizmetkarlığına talip olduklarını anlattı.

Denizli Valisi Yavuz Erkmen de Akhan Kervansarayı'nın 2009 yılı Kasım ayında ihalesinin yapılıp restorasyon çalışmalarının başlatıldığını belirterek şunları söyledi: "Yıl sonuna kalmadan restorasyon çalışmalarının biteceğini düşünüyoruz. Bu bir başlangıçtır. Bunu Çardak İlçesindeki han takip edecek. Yine ilçelerimizde çok önemli vakıf eserleri var bunlarında ayağa kalkması gerekiyor. Bu anlamda hep birlikte gücümüzü birleştirip Denizli'yi kültür ve turizm anlamında ayağa kaldırmamız ve o potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor."

Akhan Kervansarayı'nın restorasyonunun Laodikya, Pamukkale ve civarla bütünleşip Denizli turizmine çok şey katacağına inandığını ifade eden Vali Erkmen, "Hepsinden önemlisi kendi kültürümüze, kendi tarihimize sahip çıkmamızın bilincidir" dedi.

Konuşmaların ardından Akhan Kervansarayı'nın restorasyon çalışmaları Vali Yavuz Erkmen, Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ve diğer protokol üyelerinin ilk taşı ve harcı koymasıyla başladı.

Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 27 Ekim 2009 tarihinde ihalesi yapılan Akhan Kervansarayı restorasyonunun 770 bin 222 TL'ye mal olacağı, restorasyon çalışmaları sonrasında Denizli belediyesine devredilecek kervansarayın sosyal, kültürel ve turizm amaçlı hizmetlerde kullanılacağı belirtildi.

AKHAN KERVANSARAYI RESTORASYON ÇALIŞMALARI BAŞLADI
AKHAN KERVANSARAYI RESTORASYON ÇALIŞMALARI BAŞLADI
AKHAN KERVANSARAYI RESTORASYON ÇALIŞMALARI BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2010 Salı 16:30:03
Güncelleme :6 Ocak 2010 Çarşamba 15:06:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?