2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

AKP'li Başkan'a içki yasağı

Bekilli Belediye Başkanı Yiğit'e, alkollü içki tüketilen yerlere girmeme cezası verildi.

DENİZLİ'nin şarabıyla ünlü Bekilli İlçesi'nin Belediye Başkanı AKP'li Yaşar Halil Yiğit'e, bir süre başkanlığını yaptığı koooperatifin izinsiz şarap ürettiği gerekçesiyle Çal Asliye Ceza Mahkemesi'nce 10 ay süreyle alkollü içki tüketilen yerlere girmeme cezası verildi. Başkan Yiğit, 5 yıl içinde herhangi bir kasti suç işlerse izinsiz şarap üretimi yaptığı için kendisine kesilen 83 bin 320 YTL para cezasını ödemek zorunda kalacak.

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu, 26 Nisan 2006'da Bekilli Gömce Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nde yaptığı denetimde izin almadan üretilen 170 bin 123 litre şarap olduğunu tespit etti. Kurum, kooperatifin izinsiz şarap ürettiği iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine, Bekilli Belediye Başkanlığı ve aynı zamanda Bekilli Gömce Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Yaşar Halil Yiğit ile kooperatifin yönetim kurulu üyeleri Hüsnü Balaban, Muhammer Karapınar, İzzet Ceylan ve Nihat Tamer hakkında, `4733 sayılı Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün Yeniden Yapılandırılması ile Tütün ve Tütün Mamullerinin Üretimine, İç ve Dış Alım ve Satımına, 4046 Sayılı Kanunda ve 233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna"a muhalefet ettikleri iddiasıyla Çal Asliye Ceza Mahkemesi'nde kamu davası açıldı.

`SUÇ İŞLENMEDEN ÖNCE İSTİFA ETTİM'

Suçun oluştuğu tarihten 6 gün önce istifa ettiğini ve sadece 20 Nisan 2006'ya kadar Bekilli Gömce Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin başkanlığını yürüttüğünü söyleyen Başkan Yiğit, el konulan şarapların hangi tarihte üretildiğini bilmediğini belirterek, suçsuz olduğunu savundu. Ancak, kooperatifin yönetim kurulu üyesi Mehmet Avkan, duruşmada verdiği ifadede söz konusu tarihlerde ele geçirilen şarapların Başkan Yiğit ve diğer üyeler döneminde, 2005 yılının üzüm mahsulünden üretildiğini söyledi. Yönetim Kurulu üyeleri Hüsnü Balaban, Muammer Karapınar, İzzet Ceylan ve Nihat Tamer ise şarapları Denizli Tarım İl Müdürlüğü'nden aldıkları belgeyle ürettiklerini, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan izin alınması gerektiğini bilmediklerini ileri sürdü.

MEYHANE YASAĞI

5 Temmuz'da mahkeme, Belediye Başkanı Yaşar Halil Yiğit ile Bekilli Gömce Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu üyeleri Hüsnü Balaban, Muhammer Karapınar, İzzet Ceylan ve Nihat Tamer'e 10'ar ay hapis cezası verilmesini kararlaştırdı. Hapis cezası 83 bin 320'şer YTL para cezasına çevrildi. Yargılama sürecindeki tutum ve davranışları da dikkate alıp sanıkların yeniden suç işlemeyeceklerine kanaat getirilerek ceza, 5271 sayılı CMK'nin 231/8 maddesine göre, `10 ay boyunca alkollü içki tüketilen yerlere girmeme' olarak kararlaştırıldı. Başkan Yiğit'in de aralarında bulunduğu sanıkların cezası, 5 yıl içinde herhangi kasıtlı bir suç işlemedikleri taktirde hiç verilmemiş sayılacak. Söz konusu süre içinde kasıtlı suç işlerlerse mahkemenin verdiği para cezası uygulanacak. Başkan Yiğit ve üyelerin alkollü içki tüketilen yerlere girip girmediğini ise polis denetleyecek.

SİYASİ RANT İDDİASI

AKP'li Belediye Başkanı Yaşar Halil Yiğit, mahkeme kararını şöyle değerlendirdi:

"Şarapçılık ilçenin en önemli ekonomik gelir kaynağı. Yasal mevzuatı takip anlamında ben belediye başkanı olmam sebebiyle kooperatife başkan seçildim. Yönetim kurulu üyeleriyle birlikte o dönemde yasal mevzuata uygun olarak gerekli izinleri almaya çalışırken savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş. Bunun sonucunda izinsiz alkollü içki üretmekten dolayı hakkımızda iddianame hazırlandı. Mallar yediemin olarak bağlandı. Ben kooperatif başkanı olmam nedeniyle ceza aldım. Hakimin takdiri ile 10 ay süre ile alkollü içki tüketilen yerlere girmeme cezası yönetim kurulu üyeleri ile birlikte verildi. Ben mahkemede de söylediğim gibi kooperatif başkanlığından daha önce ayrıldım. Bu gibi olayları siyasette rant olarak kullanmak isteyenler var. Ama yanılacaklar."

ŞARAP TATMAYA ÇAĞIRMIŞTI

8'inci Bekilli Kültür, Sanat ve Şarap Festivali'ne Belediye Başkanı Halil Yaşar Yiğit'in açıklamaları damgasını vurmuştu. Vatandaşları şarap tatmaya çağıran Yiğit, "AKP'li bir belediye başkanı olsam dahi, şarapla ilgili bölgemin geçim kaynağı yüzde 90 olan üzüm üreticiliği. Ve buna dayalı tarımsal sanayi sektörü olan şarapçılıkla ilgili halkımın ekonomisini huzur ve refahını artırmak için mücadele etmek düşer. Bugün AKP ile şarap yan yana gelemeyecek bir şey mi? İlla ki ikisi yan yana gelsin anlamında değil. Fakat ikisi yan yana gelemez diye bir düşünce de yok. Ben laik, Atatürkçü bir belediye başkanıyım ve siyasi partim de AKP'dir" demişti.

Yiğit ayrıca, ilçede izinsiz şarap üretimi yapılmaması için çağrılarda bulunup Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a söz vererek, şişe başına 3.28 YTL ÖTV'nin 1.75 YTL'ye çekilmesine katkı sağlamıştı.

Vatan

Vatan
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2008 Perşembe 17:09:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?