6
Mayıs
2024
Pazertesi
DENİZLİ

AKP'li vekilden isim değişikliklerine tepki

AKP Denizli Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan, eski yerleşim yerlerindeki isimlerin ideolojik ve art düşünceyle değiştirildiğini iddia ederek, isim değişiklikleri yapılmadan önce uzman kişilere başvurulması gerektiğini söyledi.


AKP Denizli Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan, eski yerleşim yerlerindeki isim değişikliklerini eleştirerek, "250 yıllık geçmişe sahip Hadım Köyü’nün adının Ataköy olarak değiştirilmesi tepkilere neden oldu" dedi.


Özellikle 1960 ve 1980’li dönemlerde isim değişikliklerinin yoğun şekilde yaşandığını ve isimlerin ideolojik ve art düşünceyle değiştirildiğini ileri süren Erdoğan, "Nikfer Kasabası’nın ismi 1961 yılında Farsça kökenli olması nedeniyle Konak, 1982 yılında da Büyük Konak olarak değiştirildi. 1985’li yıllarda Kızılhisar, kızıl kominizmi ve marksizmi çağrıştırıyor diye ideolojik bir mantıkla Serinhisar ismini aldı. Oysa kızıl, çok kıymetli altın anlamındadır. Bu anlam taşı-toprağı ve çalışkan insanlarıyla altın gibi değerleri insanlara yüklenmişken, Serinhisar ismini aldı. Son olarak Hadım Köyü, zamanla yazım yanlışı nedeniyle hdim (hizmet eden) yerine hadım (kısır) olarak kullanıldı. Bu köyün de ismi Ataköy olarak değiştirildi" dedi.


Atalardan kalan isimlerin gururla gelecek nesillere aktarılması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Yer isimlerini, atalarımızın asırlardır kullandığı biçimde kullanmaya devam etmeliyiz. Eğer değişiklik yapmak gerekiyorsa, bu yerlerin tarihi ve kültürel boyutlarını iyi araştırmak suretiyle bu değişiklikler yapılmalıdır. İsim değişikliğiyle ilgili teklifler mutlaka işin uzmanlarına danışılarak ve görüşleri alınarak yapılmalıdır" diye konuştu.
denizli
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2004 Salı 13:21:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?