3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

Anayasa tartışması bitmeyecek!

YENİ ADLİ YIL AÇILIŞI

Denizli Barosu Başkanı Avukat Adil Demir, sivil ve demokratik yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu belirterek, referandumdan sonra da Türkiye'de anayasa değişikliği tartışmalarının bitmeyeceğini söyledi.

2010-2011 Adli Yılının açılışı sebebiyle Denizli'de tören düzenlendi. Denizli Valiliği'ndeki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Denizli Belediye Başkan Vekili Osman Zolan, Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Kazım Arapoğlu, Denizli Emniyet Müdürü Atilla Çınar, Denizli Barosu Başkanı Adil Demir ve yargı mensupları katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından çelenk koyma törenine geçildi. Çelenk koyma töreninin ardından bir konuşma yapan Denizli Barosu Başkanı Adil Demir, hem yargıdaki son durum hem de referandumla ilgili açıklamalarda bulundu.

Hak aramanın vatandaş için güç olduğunu belirten Adil Demir, "Adalete erişim engelsiz ve kolay olmalı. Devlet adaletten gelir beklememeli. Yargı harçları binde 59'a ulaşmış, icrada tahsil halinde yüzde 10'a yakın harç ve gider oluşmakta, borcunu ödeyemeyip de malı icrada satılan vatandaşın malına KDV eklenmektedir. Buna karşın bankalar mahkeme ve icra harçlarından muaf tutulmakta, bütün yük vatandaşa yüklenmektedir. Vicdanları sızlatan bu uygulamanın sürdürülmesini anlamak mümkün değildir" dedi.

Son günlerde güncel olan anayasa konusunda vatandaşları uyarmak istediğini anlatan Demir, şöyle konuştu: "Biz 'Coşkun sular gibi çağlayan', 'Dün dünde kaldı cancağızım', 'Gel ne olursan ol yine gel' diyen dervişlerin, evliyaların kültürünü devam ettiren, acıyı da kıvancı da birlikte yaşayan bir milletiz. Milli maçta beraber sevinir, beraber üzülürüz." Kıt imkanlarla canını ve kanını vererek kurulan cumhuriyetin, bedeli ne olursa olsun birlikte sonsuza kadar yaşatılacağını ifade eden Avukat Adil Demir, şunları söyledi: "Bu nedenle toplumda kamplaşma sürekliliğe döndürülmemelidir. Umutlarımız ortak, geleceğimiz birlik ve beraberliğimizdir. Referandumdan sonra da Türkiye'nin anayasa tartışması bitmeyecektir. Çünkü 1982 Anayasası yanlıştır, düzeltilmesi mümkün değildir."

1982 yılında Türkiye Barolar Birliği ve genel kurul kararı ile 1982 anayasa tasarısının hukuki bir metin olarak değerlendirilmemesi düşüncesiyle tasarının geri çekilmesinin istendiğini, ancak askeri cuntanın bu haberin kamuoyuna duyurulmasına engel olduğunu belirten Demir, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'nin ihtiyacı, uzlaşma ile vatandaşından çekinmeyen birey hak ve özgürlüklerini temel alan devlet, işleyişini kuvvetler ayrılığı esasına oturtan, ayrıntılarda boğulmayan, çoğulcu demokrasiyi kurumsallaştıran, gerçekten sivil ve demokratik yeni bir anayasadır. Siyasi partilerin ve tüm toplum kesimlerinin bu ihtiyacı karşılamak görevi her geçen gün daha yakıcı olmaktadır."

Demokratik özerklik tartışmaları ile son günlerde CIA adına bir birimin Türkiye'yi zayıflamaya başlayan bir ülke olarak analiz etmesinin dikkat çekici olduğunu kaydeden Denizli Barosu Başkanı Adil Demir, şöyle konuştu: "Türkiye Cumhuriyeti modern yaşamı hedeflemiş, çağdaş uygarlık seviyesini aşma gayesinde, hukukun üstün olduğu, hukuk devletinin tüm kavram ve kurumlarıyla demokratik, laik, sosyal ve üniter bir devlettir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluş felsefesi ve değerleri vardır. Bu değerlerin içinin boşaltılması mümkün değil. Bu temelde, ülkemiz için etnik grupların var olması devletin üniter yapısının ve ülkenin milletiyle bölünmez bütünlüğünün tartışılmasını haklı göstermez. Uluslararası hukukta devletten ayrılma hakkı diye bir hak tanımlanmamıştır. Bütün tartışmaların bu temel yaklaşımı aşmaması gerekir."

Herkesin özgürce düşünebilmesi ve düşündüklerini serbestçe ifade edebilmesi gerektiğini kaydeden Demir, televizyon programlarına katılan 20 kadar aydının ölçüsüzce her şeyi söylemesini de milletin takdirine sunduğunu söyledi.

Törende konuşan Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Kazım Arapoğlu, 1 Ağustos 2010 da başlayan adli tatilin bugün itibari ile sona erdiğini, yargısal ve yapısal faaliyetlerde bulunduklarını, personel sayısının artırılarak Denizli Adliyesinin daha da güçlendiğini söyledi.

Vali Yavuz Erkmen ise, adli yılın hayırlı olmasını dileyerek, tüm vatandaşların memnun kalacakları iyi bir yıl olmasını diledi. Adliyenin ve cezaevlerinin fiziki olarak iyileştirilmesi için Valilik ve Belediye olarak her türlü katkıyı verdiklerini ve bundan sonra da vermeye devam edeceklerini sözlerine ekleyen Vali Erkmen, demokratik, laik, sosyal ve hukuk devleti olan Cumhuriyetimizde, hukukun temel taşlardan birisi olduğunu söyledi

YENİ ADLİ YIL AÇILIŞI
YENİ ADLİ YIL AÇILIŞI
İHA
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2010 Pazartesi 12:21:01
Güncelleme :6 Eylül 2010 Pazartesi 12:41:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?