5
Mayıs
2024
Pazar
DENİZLİ

Antik Kent'te kazı çalışmaları sürüyor

Denizli'de, 50 yıldan bu yana devam eden Pamukkale Hierapolis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları Lecce Üniversitesi'nden Ord. Prof. Dr. Francesco D'Andria başkanlığında sürüyor. 

25 Temmuz'da başlayan ve Eylül ayına kadar devam edecek olan bu yılki kazı çalışmalarına, İtalya'nın Lecce, Torino (Politeknik), Milano, Venedik, Roma, Napoli ve Messina üniversitelerinden arkeologlar, mimarlar, arkeobotanikçiler, topoğraflar, uydu fotoğrafları, fauna konusunda uzmanlar, restoratörler, statik mühendisi ve epigraflardan yaklaşık 80 kişi ile birlikte Pamukkale, Develi, Yeniköy gibi yakın köylerden 100'e yakın işçi katılacak. Kazı çalışmaları ile ilgili olarak Pamukkale'deki Hierapolis Kenti Antik Tiyatro'da toplantı düzenlendi. 

Toplantıya Vali Gazi Şimşek, Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz, Müze Müdürü Hüseyin Baysal ve davetliler katıldı. Bu yılki kazılarda, özellikle Antik Tiyatro'da yoğun olarak çalışacaklarını belirten Kazı Heyeti Başkanı Ord. Prof. Dr. Francesco D'Andria, "Mayıs ayında da Hierapolis'in 20 bin kişilik antik tiyatrosunda kazı çalışmaları yaptık. 

Bu çalışmalar tiyatro ile ilgili çok ilginç sonuçlar çıkartmamıza yardımcı oldu. Yaptığımız kazılarda, buradaki tiyatronun, ilk kez MS 1. yüzyılda traverten kullanılarak inşa edildiğini tespit ettik. O zaman seyirci koltukları ile sahne aynı hizadaymış. Çünkü o dönemde burada sadece müzik dinletileri ve eğlenceli oyunlar sergilenirmiş. Sonra Hierapolis Kenti gelişmiş ve zenginleşmiş. 

Tiyatro, 2. yüzyılda mermerden tekrar birinci tiyatronun üzerine inşa edilmiş. İkinci kez yapılan tiyatroda seyirci kısmı sahneye göre biraz daha yükseğe yapılmış. Çünkü o dönemlerde tiyatroda gladyatörler ve tehlikeli hayvan gösterileri yapılıyormuş. Gelişen Hierapolis Kenti'ne tiyatro yetmeyince, 4. yüzyılda tiyatro bugünkü haliyle yapılmış. O dönemde Pamukkale'nin üzerinde bulunan Tutluca Köyü'nden tiyatroya getirilen su ile tiyatro içerisine havuz yapılmış, su balesi gösterileri sunulmuş" dedi. 

Hierapolis Kenti'nde yapılan kazılarda bugüne kadar tiyatroya ait yaklaşık 5 bin parça mermer bulduklarını kaydeden Ord. Prof. Dr. Francesco D'Andria, restorasyon çalışmaları çerçevesinde, çelik aksam üzerine antik dönemde olduğu gibi travertenden bir döşeme yapılacağını, çalışmaların 10 Eylül'den önce bitirileceğini ifade etti.
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2006 Cumartesi 16:21:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?