2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Asırlık minare kriz yarattı

De­niz­li’nin Çal İl­çe­si’ne bağ­lı Sap­çı­lar Kö­yü ya­kın­la­rın­da­ki 500 yıl­lık Ka­yı Pa­zar Ca­mi­i’nin ayak­ta ka­lan mi­na­re­si­nin res­to­ras­yo­nu üç uz­man ve bir bü­rok­ra­tı mah­ke­me­lik et­ti

Ay­dın Kül­tür ve Ta­bi­at Var­lık­la­rı­nı Ko­ru­ma Ku­ru­lu Mü­dür­lü­ğü, 2004’te baş­la­nan mi­na­re res­to­ras­yo­nun­da, o dö­nem De­niz­li’de yet­ki­li kı­lı­nan 2 No’lu İz­mir Kül­tür ve Ta­bi­at Var­lık­la­rı­nı Ko­ru­ma Ku­ru­lu’nun, ‘yı­kıl­ma­dan res­to­re edil­sin’ ka­ra­rı­na uyul­ma­dı­ğı ge­rek­çe­siy­le sav­cı­lı­ğa suç du­yu­ru­sun­da bu­lun­du.


De­niz­li Mü­ze Mü­dü­rü Hü­se­yin Bay­sal, mi­mar Hül­ya Kah­ve­ci, Ba­yın­dır­lık Mü­dür­lü­ğü’nde gö­rev­li in­şa­at mü­hen­di­si Fa­tih Ha­lı­cı ve Va­kıf­lar Böl­ge Mü­dür­lü­ğü’nde gö­rev­li mi­mar Me­ral Ça­kır hak­kın­da so­ruş­tur­ma baş­la­tıl­dı. Tek tek sök­tür­dük­le­ri tuğ­la­la­rı nu­ma­ra­lan­dı­rıp rö­lö­ve ça­lış­ma­la­rı yap­tı­ran, ta­ma­men yık­tır­dık­la­rı mi­na­re­yi 2007’de as­lı­na uy­gun ola­rak in­şa et­ti­ren 4 uz­man ve bü­rok­rat hak­kın­da da­va açıl­dı.
Ka­ra­rı şaş­kın­lık­la kar­şı­la­yan De­niz­li Mü­ze Mü­dü­rü Hü­se­yin Bay­sal, şöy­le ko­nuş­tu: “Mi­na­re­nin yı­kıl­ma­dan res­to­re edil­me­si müm­kün de­ğil­di. Ku­ru­lun ka­ra­rı­na uy­say­dık bu mi­na­re şim­di çök­müş­tü. O dö­nem ta­ma­men uz­man­la­rın, va­li­li­ğin ve kay­ma­kam­lı­ğın ra­por­la­rı doğ­rul­tu­sun­da iş­lem ya­pıl­mış ve mi­na­re kur­ta­rıl­mış­tır. Her ne­den­se ye­rin­de in­ce­le­me­ye ge­rek gör­me­yen ku­rul üye­le­ri, mi­na­re­yi yık­ma­dan yap­ma­mı­zı is­te­di. Mi­na­re­yi gör­se­ler bu­ra­nın yı­kıl­ma­dan kur­ta­rıl­ma­sı­nın im­kan­sız ol­du­ğu­nu an­lar­lar­dı. Mi­na­re­yi kur­tar­dık ama mü­ka­fat ye­ri­ne ce­za uy­gun gö­rül­müş. Vic­da­nı­mız ra­hat. Yü­ce ada­let de yap­tı­ğı­mı­zın doğ­ru­lu­ğu­nu gö­re­cek­tir.”

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2008 Pazartesi 10:54:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?