2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Atıklardan otomobil üretecekler

Denizli Belediyesi, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) ve Almanya'nın Regensburg Üniversitesi öğrencileri, dış aksamı ve kaporta kısmı plastik ve metal atıktan oluşan güneş ve rüzgar enerjisiyle çalışma imkanına sahip otomobil üretecek.


Regensburg ve Pamukkale Üniversitesi öğrencileri, Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Gökoğlan'ın önderliğinde belediyede çalışmalara başladı. Proje hakkında bilgi veren Belediye Başkan Yardımcısı Gökoğlan, PAÜ Makine Mühendisliği ve Almanya'nın Regensburg Üniversitesi'nin büyük kısmı atık maddelerden oluşan rüzgar ve güneş enerjisiyle çalışan otomobil üretimi için anlaşma yaptığını, Denizli Belediyesi'nin de projeye destek verdiğini söyledi.


Projenin ilk etabının belediyede gerçekleşeceğini ifade eden Gökoğlan, şöyle konuştu: "Projenin Türkiye'deki çalışma alanı Denizli Belediyesi'nde olacak. Projenin asıl ve en önemli tarafı otomobilin yakıtı güneş ve rüzgar enerjisinden elde edilecek. En önemli özelliği ise arabanın dış aksamı ve kaporta sistemi atıklardan elde edilen plastik ve metallerden oluşacak. Bu bizim için son derece önemli bir proje. Denizli Belediyesi olarak bu projeyi sonuna kadar destekleyeceğiz."


Regensburg Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencileri Mathias Weber, Beneakikt Steiniger ve Rottmeier Alfons ile PAÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri Ali Kerem Karagöz ve Osman Ömer Güner projeyi başlattı. Yaklaşık iki saat süren toplantıda karşılıklı görüş alış verişinde bulunuldu.
Rüzgar ve güneş enerjisiyle çalışabilme özelliğiyle bu alanda dünyada bir ilk olacak otomobil saatte 50 kilometre hıza ulaşabilecek ve 4 yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak. Güneş ve rüzgar enerjisiyle çalışması özelliğinden dolayı çevreci olacak olan otomobilin enerjisi için batarya sistemi kullanılacak. Dolu bataryanın yaklaşık 100 kilometre şarj edilmeden otomobili götürebileceği belirtildi. Otomobilin maliyetinin 5-10 bin YTL arasında değişebileceği kaydedildi.


2008 sonuna kadar Almanya'dan 17 öğrencinin geleceği ve ilk otomobilin 2009 yılı sonuna kadar üretilebilmesi için çalışmalara hız verileceği belirtildi.

iha
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 15:46:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?