2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Az paraya çok temizlik

Denizli'de 2004 yılında 9 milyon TL harcanan temizliğe bugün 3 kat daha fazla iş yapılmasına rağmen 4 milyon TL harcandığı belirtildi.

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci,yaptığı açıklamada tarım, turizm ve sanayi şehri kenti olan Denizli'nin, dünya standartlarında temizlendiğini söyledi.diklerini söyledi. Denizli Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'nün projeleriyle kentte çöp konteynerlerinin büyük bir bölümünün kaldırılarak çöp bidonu uygulamasına geçildiğini, çöplerin yerinde ayrıştırılarak ekonomiye kazandırıldığını belirten Zeybekci, evlerde atıkların ayrı toplanması ile katı atık tesisi depolama alanına gönderilen çöplerde de azalma olduğunu söyledi.

Kenti yüzde 50 daha az maliyetle 3 kat daha fazla temizlediklerini belirten Nihat Zeybekci, "Temizlik alanında dünyadaki teknolojik yenilikleri yakından takip eden belediyemiz, çevreye zarar vermeden atıkları emerek toplayan süpürge makinelerini kentin cadde ve sokaklarında kullanmaya başladı. Her sabah, cadde üzerleri, sokak araları, kaldırım kenarları ve telefon kulübeleri gibi diğer ekipmanların giremediği yerlerdeki çöpler, bu makinelerle temizleniyor. Vatandaşlar işyerlerine giderken bir tek izmarit atığını bile yerlerde göremez oldu. Mahalleler de ise koku saçan ve mikrop yuvası görünümündeki konteynırlar da kaldırıldı. Konteynır yerine 120 ya da 240 litre kapasiteli bidonlar kullanılıyor. Çöpler bidonlara poşetlenerek çöp toplama saatlerinde apartman veya evlerin girişlere çıkartılıyor" dedi.

Başkanı Zeybekci, 2004'de birkaç mahallede pilot uygulamayla başlatılan evlerde atıkların ayrı toplanması projesinin bu gün 55 mahallenin tamamına yayıldığını ve başarılı sonuçlar alındığını belirterek, "'Atıkların evlerde ayrı toplanarak ekonomiye kazandırılması projesine kahvehanelerde, parklarda ve okullarda düzenlediğimiz çevre temizliği toplantılarıyla halkın da desteğini sağladık. Kent merkezindeki 116 bin konuta geri dönüşümü olan atıkların konulduğu mavi poşet, geri dönüşümü olmayan atıklar için de siyah poşet dağıtımı düzenli olarak devam ediyor.

Ayda ortalama 104 ton atık ayrıştırılarak ülke ekonomisine kazandırılıyor. Böylece, katı atık tesisinin ömrü de uzatılarak artı değer kazandırılıyor. Yaptığımız projeden elde ettiğimiz gelirin bir kısmı ile binlerce ilköğretim okulu öğrencimize itfaiye tişörtü, hikaye kitabı, önlük ve yaka dağıtımı yaparak onları da sevindirdik" dedi.

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, 2009 yılında 2-3 kat daha fazla atığın ayrıştırılmasını hedeflediklerini ve bu konuda lisanslı firmalarla protokol imzalandığını sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2009 Pazartesi 19:11:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?