7
Mayıs
2024
Salı
DENİZLİ

Baca temizliği uyarısı

Kış aylarında temizlenmeyen bacaların yangına neden olmaması için yetkililer uyarılarda bulundu. 

Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Sekreteri Fatih Yaşa, baca yangınlarının çoğunlukla giriş katlarında, lokanta, pastane gibi iş yerlerinin bulunduğu binalarda çıktığını söyledi. Makina Mühendisi Fatih Yaşa, bu tür yerlerde baca temizliğinin ihmal edilmemesi gerektiğini söyleyerek, "Bacalar, binaların zemin ve bodrum katından başlayıp çatı katına kadar yükselen kanallardır. Bu kanal içerisine yapışan yağ atıkları ve ziftlerin gerek sobalar gerek ocaklardan sıçrayan kıvılcımlarla tutuşması sonucu baca yangınları çıkar. Vatandaşlarımızın basit gördüğü ve ihmal ettiği bu tabakalar, baca içerisinde bir petrol ürünü gibi yanıyor. Bu tutuşma sonucu baca kanalı boyunca uzayan yangın çatıya ulaşarak buranın da tamamen yanmasına sebep olabiliyor" dedi. 

Küçücük bir kıvılcımın büyük bir yangına sebep olabildiğini anlatan Yaşa, şöyle konuştu: "Baca temizletme konusunda meydana gelen olumsuzlukların tekrar yaşanmaması için, baca çıkışları aşırı rüzgarlara karşı tedbir için en az çatı seviyesinde olmalıdır. Baca temizliğinde bacaları yakarak temizlemeye teşebbüs edilmemeli ve yılda iki kez baca temizlettirilmelidir. Tıkalı ve iyi çekmeyen bacaları kullanarak can güvenliği tehlikeye atılmamalı, bacalarda oluşan çatlaklara karşı önceden önlem alınmalı. 

Kaliteli yakıt kullanılmasına özen gösterilmeli, baca yangınlarının çatı yangınlarına sebebiyet vereceği unutulmamalıdır."

İHA
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2007 Çarşamba 17:30:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?