2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Bademcik iltihabı riskli!

BADEMCİK İLTİHABI EKLEM ROMATİZMASINA NEDEN OLUYOR 

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Akşık, bademcik iltihabının eklem romatizmasına neden olduğunu söyledi. 

Çocuklarda görülen romatizmaların büyük çoğunluğunun bademcik iltihabına yol açan A grubu beta hemolitik streptokok enfeksiyonlarına bağlı meydana geldiğini, bu mikroba halk arasında beta mikrobu adı verildiğini belirten Uz.Dr. Hasan Akşık, "Beta mikrobuyla geçirilen bademcik iltihabı 1-2 hafta sonrasında ayak bileği, diz, dirsek, el bileği gibi büyük eklemlerde son derece ağrılı, şiş ve kızarık eklem iltihabına yol açar. Ayak eklemlerinde oluşan iltihap çocuğun üzerine basamayacağı kadar ağrılıdır. Eklem iltihabına ateş de eşlik eder. Yeterli ilaç tedavisi yapıldığında hiçbir hasar bırakmadan tamamen iyileşir" dedi. Eklem romatizması sırasında kalp romatizması da oluşabileceğini anlatan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Akşık, eklem romatizmasının mutlaka doktor kontrolü altında hastane de yatırılarak tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Hastalık iyileştikten sonra tekrarlamaması için 20 yaşına kadar düzenli koruyucu antibiyotik tedavisi uygulanması gerektiğini ifade eden Akşık, sözlerini şöyle tamamladı: "Eklem romatizmasında esas korkulan durum kalp romatizmasıdır. Eklem romatizması tamamen iyileşmesine rağmen kalp romatizmasında kalp kapakçıklarında hasar oluşma ihtimali çok fazla ve ilerleyen yıllarda kalp hastalıklarına yol açmaktadır." 

iha
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2008 Salı 17:36:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ercan araz IP: 78.185.48.xxx Tarih : 12.06.2012 18:52:29

sayın hasan bey ben 33 yaşindayim ve kendimi bildim bileleli  senede birdefa ateşli hastalık geçiri yorum ine ilaşderken duzeliyorum ve sok bişe yiyemez içemez durumdayim dok torlar bademçik lerin alınmasini soyledi korkuyorum oyuzden olmuyorum ve bilek lerimde eklem romatizmasi başladi neyapacagimi bilmiyorum  bana yardimci olurmusunuz size ulaşamadim numaranizi yazarsaniz sevinirim......