2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Baharda alerjiye dikkat

Halk arasında saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinitten korunmak için sabah ve akşam gün dönümünde kapı ve pencerelerin kapalı tutulması gerektiği belirtildi. 

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastaneleri KBB Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Bülent Topuz, bahar aylarında alerjiye dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Halk arasında saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinit, bir alerjenle karşılaşma sonucu burun kaşıntısı, hapşırık, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı şikayetleri yapan, kronik seyirli bir hastalıktır. Alerjik rinit önemli bir toplumsal sağlık sorunu olarak giderek artan sıklıkta karşımıza çıkmaktadır, toplumda rastlanma sıklığı yüzde 10 civarında.
Olguların büyük bir kısmında ailesel alerji öyküsü mevcuttur" dedi. 

Ev tozları, mantar sporları ve bitki polenlerinin hastalığa neden olan allerjenler olmakla birlikte en sık karşılaşılan hastalık nedeninin polen olduğunu belirten Prof.Dr. Bülent Topuz, "Polenler bitki türlerine göre mart sonunda atmosfere salınmaya başlar ve Ekim başına kadar devam ederler" diye konuştu. 

Hastalığın kontrolünün en ideal ve basit yolunun allerjen ile temasın engellenmesi olduğunu belirten Topuz, sözlerini şöyle tamamladı: "Fakat bunu başarmak oldukça zor olduğundan hastalar ilaç tedavisine ihtiyaç duyar. Medikal tedavinin etkisiz olduğu ya da devamlı ilaç kullanmayı tercih etmeyen hastalarda ise üçüncü seçenek olarak hastalığın doğal seyrini etkileyebilen ve çocuklarda astım gelişimini önleyebilen tek tedavi şekli olan aşı uygulanmaktadır. Allerjenden korunmak için hastalar sabah ve akşam gün dönümünde kapı ve pencerelerini kapalı tutsun, ev ile iş arasında maske kullansın ve hekim tarafından tavsiye edilen ilaçları düzenli kullansınlar."

.
Yayın Tarihi : 27 Mart 2008 Perşembe 14:21:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?