6
Mayıs
2024
Pazertesi
DENİZLİ

Bakan Tüzmen Denizli'de ödül dağıttı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenin açılış konuşmasını yapan DETKİB Başkanı Raşit Güntaş, tüm olumsuzluklara rağmen ihracatçıların ayakta durmayı başardığını belirterek, hükümetten KDV, enerji ve vergi gibi kalemlerde indirim yapılmasını, döviz kurunda da istikrarın sağlanmasını istedi. Oda başkanları, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ve Denizli Valisi Gazi Şimşek’in de ilin ve Denizli ekonomisinin sorunlarını anlattığı konuşmalardan sonra kürsüye gelen Devlet Bakanı Tüzmen, Denizlili işadamlarına övgüler yağdırdı. Uzun yıllardır Denizli işadamlarıyla çalışma imkanı bulduğunu belirten Bakan Tüzmen, şikayetlerden çok önerilerin ortaya konulduğu konuşmaların kendilerine güç verdiğini söyledi.

Konuşmasının büyük bölümünü AB ile olan ilişkilere ayıran Tüzmen, AB konusunda bundan sonra daha fazla çalışmaları gerektiğini söyledi. AB ile ilişkileri 40 yıl süren adı konmamış bir aşka benzeten Tüzmen, "Ben doğduğumda Türkiye AB’ye aday bir ülkeydi. 40 yıldır çifte standartlar, üçlü, dörtlü standartlar konuldu. Bu hikayeye bir isim koymak gerekiyordu. Bu kadar zaman geçti, ayağımız kapıdaydı, ancak hükümetler sürekli değişiyor. Doğru dürüst istikrarlı bir yapı çizemedik. Sıkıntılar vardı. Demokrasi içeride oluşturulmaya çalışılıyordu. Sonuçta bugünlere geldik. Benim gördüğüm tablo şu. Bugün elimizde olumlu bir şeyler var. AB İlerleme Raporu’ndan olumlu bir karar çıktı. Müzakereler de başlayacak. Çıkan rapor kolay olmadı" dedi.
Raporun zorlanarak alındığını belirten Tüzmen, "Raporla söz kestik. 17 Aralık’ta nişan var. Evlenme tarihini de birlikte belirleyeceğiz. Bu konuda dışarıdan bize kimsenin söyleyecek bir sözü kalmadı" ifadelerini kullandı.

AB’yi kıza benzeten Bakan Tüzmen, "Bu kız çok nazlı bir kız. Biz de çok sabırlı bir damat adayıyız. Bekliyoruz. Kayınpederin aklı biraz ailenin diğer fertlerinden dolayı karışık. Bizi gözü tutuyor da, sülalemizin çok kalabalık olmasından çekiniyor" dedi.

Türkiye’nin AB standartlarına ulaşması gerektiğini kaydeden Tüzmen, "Raporda biraz popülistçe yazılmış bazı maddeler, onların kendi ülkelerinde rahatlamak için yazılmış maddelerdir. Çünkü çok baskı var. Ancak AB’ye kabul edilme oranımız son 2 yılda Fransa başta olmak üzere yüzde 50 arttı" diye konuştu.

Tarımda büyük reforma ihtiyaç olduğunu, doğru ürünün doğru şekilde desteklenmesi gerektiğini belirten Tüzmen, tekstil sektörünü ineğe benzeterek, "Az masrafla etinden, sütünden ve derisinden yararlanıyoruz. Ülkeye çok büyük katkı sağlıyor. Bunun yanı sıra bir de köpek sektörü dediğimiz bir sektör var. O da kamu iktisadi teşekkülleri, yani KİT’ler. Bunlar çok yemek yiyorlar, ancak hiç bir faydaları yok. Bakın özelleştiremiyoruz bile. Havladıkları yetmiyormuş gibi ara sıra da ısırıyorlar" dedi.

Türk ekonomisinin yıldız sektörü olarak tanımlanan otomotiv, elektrik ve demir çelik gibi sektörlerin de büyük aşama kaydettiğini belirten Bakan Tüzmen, komşu ülkelerle olan ticaret hacmini de sürekli olarak arttırdıklarını söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Denizli’de geçen yıl en fazla ihracat yapan 10 firmaya Bakan Tüzmen ve diğer protokol üyeleri tarafından başarı ödülleri verildi. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, toplantının ardından bazı fabrikalarda incelemelerde bulundu.

iha-denizli
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2004 Cuma 14:09:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?