7
Mayıs
2024
Salı
DENİZLİ

Bakan Tüzmen Denizli'de

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, tekstil ve konfeksiyon ihracatının birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesinin yıllık ihracatından fazla olduğunu söyledi. 

Bakan Tüzmen, Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (DETKİB) Akkale beldesinde yapılan yeni hizmet binasının açılışına katıldı. Denizli Valisi Hasan Canpolat, AK Parti Denizli Milletvekili Selma Aliye Kavaf, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, sanayici ve işadamları ile davetlilerin katıldığı törende, protokol üyeleri hizmet binasının açılış kurdelesini kestiler.
 
Açılışın ardından DETKİB Kürşad Tüzmen Toplantı Salonu'nda bir toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan DETKİB Başkanı Raşit Güntaş, hizmet binasının yapımında katkısı olan herkese teşekkür ederek, "Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında 500 milyar dolar ihracat hedef konulmuştur. Denizli olarak biz, şu anda 2.2 milyar dolar olan hedefimizi 100. yılda 15 milyar dolar olarak belirledik. Bu rakama ulaşacağımıza inanıyorum" dedi. 

TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ve Denizli Valisi Hasan Canpolat'ın kısa birer konuşma yaptığı toplantıda, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de açıklamalarda bulundu. DETKİB hizmet binasının tamamlanması ve hizmete girmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirten Bakan Tüzmen, aşırı değerli Türk Lirası ve yüksek girdi maliyetlerine rağmen ihracat artışının sürdüğünü söyledi. Bunun kolay bir iş olmadığını, bunu böyle götürebilmek için kahraman olmak gerektiğini belirten Bakan Tüzmen, "Çünkü ihracat rakamları yükseliyor ama firma karlılıkları azalıyor. Bu makasın daraltılması ve firma karlılıklarının yükseltilmesi lazım. Çalışmalarımız bu yönde olacak. Daha fazla araştırma geliştirme ve teknolojiye ağırlık vermeliyiz. Artı değerler yapmadığımız ve kendimizi yenilemediğimiz, yüksek teknolojiden yararlanamadığımız zaman rekabette sıkıntılar yaşarız" diye konuştu. 

2005 yılından sonra dünyada çeşitli pazar açılımlarını sağlayan ve gelişmekte olan ülkelerin çok ciddi bir rekabet içine girdiğini ifade eden Tüzmen, "Gelişmiş ülkelerde bu rekabette vardı. Endüstriden vazgeçme gibi bir durum olmadı. Biz bunu gördüğümüz için özellikle 2003 yılından sonra yüksek değer eksenine, yüksek kalite eksenine gitmemiz gerektiğini söyledik. Yüksek fiyat, düşük miktara dönmemiz gerekir. Başka çaremiz yok. Sattığımız ürün değerli olmak zorunda. Modayı markayı yansıtmak zorunda" dedi.

Bölgenin tarih boyunca bir marka olduğunu ve bunu sürdürmek zorunda olduklarını belirten Kürşad Tüzmen, "Bize düşen, aklı ön plana alıp daha fazla rekabetçiliği nasıl sağlarız onu düşünmeliyiz. 2005'te bir sıkıntı yaşandı. Diğer sektörler pek hissetmedi ancak tekstil ve konfeksiyon sektörü çok hissetti. 2006 yılında tekstil ve konfeksiyon ihracatı, Kuzey Afrika, çevre ve komşu ülkelerde yüzde 40 oranında azaldı. Biz o dönemdeki çalışmalarla tekstil ihracatını yüzde 8, konfeksiyon ihracatını yüzde 2 arttırdık" şeklinde konuştu. 

Modaya ve markaya yönelik ihracata yönelmek gerektiğini vurgulayan Tüzmen, "2006 yılında sektör kendini toparladı. Şu anda tekstil ihracatı rakamımız yüzde 19, konfeksiyon ihracat rakamız yüzde 17. Biz bu yıl ilk defa 20 milyar doları geçen bir tekstil konfeksiyon ihracatına ulaştık. Miktar endekslerinde düşüş, ancak değer endekslerinde artış var. O yüzden rakamlar artıyor. Gitmemiz gereken yol budur" diye konuştu. 

Bu yıl 22 milyar doların üzerinde tekstil ve konfeksiyon ihracatı görüleceğini, bu rakamın 1997 Türkiye'sinin toplam ihracatının üstünde bir rakam olduğunu kaydeden Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Bunun yüzde 6'sını Denizli yapıyor. Az bir rakam değil. AB ülkesi Yunanistan'ın toplam ihracatı 20 milyar dolar. Bizim sadece tekstil ve konfeksiyon ihracatımız, birçok AB ülkesinin yıllık ihracatından daha fazla" dedi. 

Türkiye'nin yüksek kalite, yüksek fiyat, yüksek değer ekseninde marka olan bir ülke olmak zorunda olduğunu belirten Bakan Tüzmen, "Biz bunu sağlıyoruz. Türkiye'nin ilk Moda Akademisi'nin açılışını yaptık. Burada yetişecek insanlar, yetişecek tasarımcılarla yolumuza çok hızlı devam edeceğiz. Tekstil ve konfeksiyon sektörü hep yaşayacak. Çünkü hepimiz giyinmek zorundayız. İnsanda giyinme sorunu var ve bu sektörü yaşatacak. Geleceğe güvenle bakacağız. Sıkıntılarımız var. Ama bu sıkıntıları aşarız. Komşu ve çevre ülkelere yaptığımız satışlar yüzde 7'den yüzde 38'lere ulaştı. Bunu son 5 yılda gerçekleştirdik. Biz de bu potansiyel var. 500 milyar dolarlık ihracat hedefini rahat rahat aşacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı. 

Törenin ardından DETKİB Başkanı Raşit Güntaş, başta Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen olmak üzere hizmet binasının yapımında emeği geçenlere plaket verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2007 Cumartesi 14:18:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?