5
Mayıs
2024
Pazar
DENİZLİ

Barış ve Kardeşlik Yorganı Denizli'de

Balıkesir'in Altınoluk Beldesi'nde Beriye Başak isimli bir kadın tarafından başlatılan "Kırk Yama Dünyada Barış ve Kardeşlik Yorganı" Denizli'ye getirildi. 

22 ülkeden toplanan ve el sanatı ürünü 600 parça yamadan oluşan 8 metre uzunluğunda ve 3 metre enindeki "Barış ve Sevgi Yorganı"na, Denizli'de Cafer Sadık Abalıoğlu (CSA) Eğitim ve Kültür Vakfı'nda Denizli Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin ve CSA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Abalıoğlu birlikte yama dikti. Etkinliğin dünya barışı adına çok anlamlı olduğunu söyleyen CSA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Abalıoğlu, "Kendilerini Zeytindalı Grubu diye adlandıran çalışkan Türk kadınlarının başlattıkları Dünyada Barış ve Kardeşlik Yorganı Projesi'ni gönülden destekliyoruz. Bu eşsiz yorgan, yaklaşık 10 günden bu yana vakfımızda sergileniyordu. Yüzlerce kişi yorganı görmek için geldi ve diğer ülkelerin kültürlerini andıran ve yorgana yamanan parçaları inceledi" dedi. 

Yorganı, "Barış Projesi" haline getirdiklerini söyleyen Beriye Başak, "El Sanatları bugün çağdaş Türkiye'nin kültürel zenginliğinin en önemli parçasıdır. Anadolu insanı için yama önemli bir yer tutar. Zor yaşam koşullarının yanı sıra Anadolu motifleri de bu yamalarda ve dokuma parçalarında hayat bulur. Becerikli Anadolu kadınları artan kumaş parçalarıyla dokuma da yapar, yatak yorgan da. İşte bunun için Anadolu'dan ve dünyanın 100'ün üzerindeki ülkeden getirilen kumaş parçaları ve motiflerle bu yorganı oluşturduk. Yorganımız buradan İstanbul'a gidecek. Oradan da yorganımızı İngiltere'ye yolcu edeceğiz. Yorganın sonraki durağı ise Kırgızistan olacak" diye konuştu.
Dünyada Barış ve Kardeşlik Yorganı, Atatürk'ün "Yurtta Sulh, Cihanda Sulh" sözleriyle yola çıkan çağdaş Türk kadınının sanat yoluyla barışa olan katılımını temsil ediyor. Yorgan, Anadolu'daki ve dünyadaki el sanatları ürünü parçalardan oluşuyor.
iha
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2006 Perşembe 18:37:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?