2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Bayram, tatlıya bahane

Bayramda çok fazla tatlı tüketmenin hem mideye yük hem de çok fazla kalori alarak şişmanlamaya zemin hazırlayabildiği belirtildi.


Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri Endokrinoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Fulya Akın, bayramda tatlı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Ramazan Bayramı'nda hamur tatlılar yerine sütlü tatlı ve meyve ikram etmeyi alışkanlık haline getirmek gerektiğini belirten Akın, "Normal beslenme düzenine geçildiğinde, öğün sayısını altıya çıkarmak ve her öğünde mideyi çok fazla doldurmamak gerekir. Öğünlerde ağır, yağlı ve tuzlu yemekler ile kızartmalardan kaçınılmalı. Bunların yerine sebze yemekleri, haşlama gibi daha sağlıklı besin tüketilmelidir. Her gün mutlaka 1,5- 2 litre sıvı almaya özen gösterilmeli. Yoğurt, sebze yemekleri ve meyve yemek bağırsakların daha düzenli çalışmasını sağlayacaktır" dedi.


Kalp damar hastalıkları, kolesterol yüksekliği, tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, alerji, böbrek hastalığı, mide bağırsak hastalıkları olanların bayramda fazla ve dengesiz beslenmeden çok daha fazla etkilendiğini belirten Yr.Doç.Dr. Fulya Akın, "Onların özellikle tıbbi beslenmelerine dikkat etmeleri ve ek olarak hafif yürüyüş ve egzersiz yapmaları da önerilir" diye konuştu.
(AV-SÇ-HO-Y)

iha
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2008 Çarşamba 14:33:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?