7
Mayıs
2024
Salı
DENİZLİ

Beylerli Gölü kuraklık kurbanı

DENİZLİ'nin Çardak İlçesi'ndeki, bir zamanlar doğal güzelliğiyle adından söz ettiren ve göçmen kuşların uğrak yeri olan Beylerli Gölü, kuruyarak sazlığa döndü.

Beylerli Gölü'nde, kuraklık nedeniyle su seviyesi 10 yıl önce çekilmeye başladı. İki yıldır ise, bölgeye yeterli yağışın düşmememesi nedeniyle göl iyice susuz kalarak, sazlığa dönüştü. Gözlemcilerin, yılda 203 cins göçmen kuşun ziyaret ederek, ürediğini belirlediği göle, kuraklık nedeniyle artık kuşlar da uğramaz oldu.

Denizli Orman ve Çevre İl Müdürlüğü Milli Parklar ve Yaban Hayatı Geliştirme Başmühendisi Mustafa Kallimci, Beylerli Gölü'nün göçmen kuşlara hasret kaldığını belirterek, “İki yıl boyunca istenilen seviyede yağmur suyu gelirse göl eski günlerine dönebilir. Beylerli Gölü'ne gelen göçmen kuşların bir çoğu su kuşlarıydı.

Kuraklık nedeniyle göl yollarını değiştiren kuşların, Işıklı ve Acı Göl'ü tercih ettiklerini gözlemledik. Ayrıca, Beylerli Gölü'nde, özellikle sonbahar aylarında sık sık çıkan sazlık yangınları az da olsa var olan hayatı da bitiriyor” dedi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2007 Perşembe 13:43:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?