2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Biberler kazancı da arttırdı

ÇATI ALTINDA KURUTULAN BİBERLER KAZANCI DA ARTTIRDI

Denizli'nin Kale İlçesinde üretilen biberler üreticilerin yüzünü güldürürken, çatı altlarında kurutmayı tercih edenler daha fazla para kazanıyor.

Ağırlığı, görünümü ve lezzetiyle Kale İlçesinin en önemli gelir kaynaklarından biri olan biber, kurusuyla da üreticinin yüzünü güldürüyor.

Denizli'nin Kale ilçesinde patentli olarak yetiştirilen ortalama 125-150 gram ağırlığında, 50-60 milimetre çapında, 15-20 santimetre uzunluğundaki Kale biberinin kurusunun dizisi 7 TL ile 10 TL arasında satılıyor. Kale Belediye Başkanı İsmail Yarımca Demirciler, Alanyurt, Özlüce, Çakırbağ, Ortaköy, Yenidere, Muslugüme, Çamlarca ve ilçe merkezinde 600 dekar alanda yıllık ortalama 3 bin ton biber üretimi yapıldığını söyledi.

Patentli Kale biberinin yaşı kadar kurusunun da büyük ilgi gördüğünü belirten Yarımca, "Yaş biber toptancılar tarafından üreticilerden tarlada toptan satın alınıyor. Ürettiği ürününü biraz daha değerlendirmek isteyenler ise biberlerini ipe dizip kurutuyor. Bölgede bir dizi kuru biber yaklaşık 4 kilo geliyor. Çatı altlarında, gölge yerlerde kurutulan biberlerin dizisi 7 TL ile 10 TL arasında satılıyor" dedi. Biberin ilçe ekonomisine büyük katkı sağladığını ifade eden Yarımca, gelecek yıldan itibaren tüccarların isteği üzerine üreticiler tarafından 900 ton cappy biber, 325 ton sivri biber, 400 ton da turşuluk körpe biberin üretileceğini söyledi.

İlçe Tarım Müdürü Yüksel Sözgen de yaklaşık 600 dekar alanda yetiştirilen biberin ilçe ekonomisine 3 milyon TL katkı sağladığını söyledi. Bir dekardan ortalama 4 ton ürün alınabildiğini ifade eden Sözgen, iyi tarım yapılması halinde verimin 8-10 tona kadar çıkabileceğini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2010 Çarşamba 13:32:03
Güncelleme :29 Eylül 2010 Çarşamba 13:36:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?