2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Bir babanın inanılmaz arayışı

Adı Afer Toran. Bir baba o. Evladı, Mustafası'nı 23 yaşında bir trafik kazasında kaybetti. 

Hastanede, zor kararı verdi onun kalbini, gözünü, karaciğerini, böbreklerini bağışladı. Mustafa'nın organları ile 6 kişi hayat buldu. Şimdi yaşıyor. Ama ana baba yüreği bu. Çok özlediler evlatlarını. Hasreti hala ilk günkü gibi. Baba işte bu yangınla organların bağışlandığı hastaneye gitti, "Bana organları alanların adreslerini verin. Gidip, onlara evladımmış gibi sarılayıp, öpüp koklayayım. Bu bize yeter" dedi. Hastane yetkilileri çaresizdi, "Adresi veremeyiz. Çünkü, yeni yasaya göre bu adresler tamamen gizli" dediler. Toran Ailesi şimdi ne yapacağını bilemiyor. İstekleri aslında çok insancıl. Ancak, yasalara göre mümkün değil!

Denizli'de geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitiren 23 yaşındaki Mustafa Toran'ın ailesi, bağışladıkları organların kimlere nakledildiğini öğrenemeyince isyan etti. Baba Afer Toran, tüm çabalarına rağmen oğullarının organlarının kimlere nakledildiği konusunda bilgi sahibi olamadıklarını belirterek, “Evladımın korneası, kalbi, karaciğeri ve böbrekleri ihtiyacı olan insanlara takıldı. Biz bu kişilerin kim olduğunu öğrenmek evlat hasretini gidermek istiyoruz” dedi.

Çivril'e bağlı Çıtak Beldesi'nde 24 Ocak 2008'de meydana gelen trafik kazasında ağır yaralanan Mustafa Toran, Denizli Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada yaklaşık 3 ay tedavi gören Toran'ın yapılan müdahalelere rağmen geçen mart ayında beyin ölümü gerçekleşti. Gencin ölümünden sonra ailesi yetkililerin tavsiyesiyle organlarını bağışladı. Toran'ın korneaları, böbrekleri, karaciğeri ve kalbi alınarak 6 kişiye nakledildi. Ancak aileye organların kimlere bağışlandığı konusunda yasa gereği bilgi verilmedi. Oğullarını Çıtak'ta toprağa veren aile organların kimlere bağışlandığı konusunda İl Sağlık Müdürlüğü'nden ve Denizli Devlet Hastanesi'nden bilgi almak istedi, ancak yasa gereği bilgi verilmedi. Acılı baba 54 yaşındaki Afer Toran, “O nasıl olsa toprağa karışacak düşüncesiyle organ nakli bekleyen vatandaşlarımıza çare olsun istedik ve kararımızı verdik. Şimdi evladımın organları birçok insanı yaşatıyor. Ancak bu organların kime nakledildiğini bilmiyoruz” dedi.

Yetkililerin oğlunun organlarının İzmir, İstanbul ve Ankara'ya gönderildiğini söylediğini belirten çiftçi baba Toran, “Evladımın gözü, kalbi, karaciğeri ve böbrekleri ihtiyacı olan insanlara takıldı. Bu kişilerin kim olduğunu öğrenmek istiyoruz. Evladımın organları nerede, kimlere takıldı? O kişileri görerek, evlat hasretini gidermek istiyoruz. Yetkililere defalarca başvurduk ama öğrenemedik. Bizim herhangi bir maddi beklentimiz yok. Sadece bir teşekkür ve dua istiyoruz. Uykularımız kaçtı. Bir telefon etseler yeter. Böylece bizim de içimiz rahatlayacak” diye konuştu.

İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş ise Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanun'un 7'nci maddesi gereği, kan bağı, hısımlık veya yakın kişisel ilişkilerin mevcut olduğu durumlar dışında alıcının ve vericinin isimlerinin açıklanmasının yasak olduğunu belirterek, “Organ nakliyle ilgili işlemler İzmir Organ Nakli Merkezi'nce yürütülüyor. Kim organ bekliyor, sırası ne İzmir'de belirleniyor. Konuyla bizim bir ilgimiz yok. Zaten bilgi verilmesi de kanunen yasak” dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2008 Salı 14:20:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?