2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Borçlarda yapılandırma beklemeyin!

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, çiftçilerin krediye ulaşma konusunda sıkıntısı olmadığını söyledi.


Bir dizi ziyaretlerde bulunmak ve sektör temsilcileri ile görüşmek üzere Denizli'ye gelen Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Denizli Valisi Yavuz Erkmen'i makamında ziyaret etti. Vali Yavuz Erkmen'le bir süre görüşen ve valilik şeref defterini imzalayan Can Akın Çağlar, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Can Akın Çağlar, çiftçi borçlarının yeniden yapılandırılıp, yapılandırılmayacağı yönündeki bir soruya, "Türkiye'de bankacılıktaki oran dediğimiz 3.9'a kadar gelen zirai krediler,
bankamızda 2.2 civarında. Biz haftada 109 milyon TL kredi kullanıdırıyoruz. Son 5 yılda 18.5 milyar TL kredi kullandırdık. Bu süre içerisinde değişik sektörlerden bir çok sıkıntılar duyuluyor. Ama çiftçilerin krediye ulaşma konusunda sıklıkla gündeme getirilen bir eleştiri görmüyoruz" dedi. Bunun temelinde Ziraat Bankası olarak haftada 109 milyon TL'lik kredi kullandırmalarının yattığını belirten Çağlar, "Ziraat Bankası olarak 145 yıldır çiftçilerle el eleyiz. İyi günde zor günde onlarla birlikte oluyoruz.


Sıkıntıya düşenler olabiliyor ama o sıkıntıların giderilmesi için birebir görüşmeler yapıyoruz ve halletmeye çalışıyoruz. Şu ana kadar çiftçilerin üzerine gidilmesi gibi bir durum söz konusu değil" dedi. Düşük krediyle çiftçi sorunlarının çözümü yönünde çalışmalar yapıldığını ifade eden Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, "100 liraya 2.2 lira kredi vererek çözüm üretmeye çalışıyoruz. 2002 yılında verdiğimiz 100 liranın 62 lirası geri dönmüyordu. Çok ciddi problemler yaşanıyordu.

Türk tarımıgerçekten hem ölçek ekonomisine ulaşma, hem de kredi yükümlülüklerini geri ödeme konusunda çok iyi bir performans gösteriyor. Sorun çok büyürse ona göre tedbirler almaya devam edeceğiz. Ama şimdi münferiden sorunları çözmeye devam ediyoruz" dedi.


Yaklaşık 2 milyon çiftçinin müşterileri olduğunu ifade eden Çağlar, "Biz sorunu olan çiftçileri münferiden görüşme yoluyla, bazen ana paralarını tahsil edebiliyoruz veya ilave kredi verebiliyoruz. Bütün çiftçilerin sorunlarını seyyanen çözecek bir çözüme ihtiyaç henüz duyulmuyor. Ama münferiden zaman zaman kuraklık kararnamesi gibi kararnamelerle bunlar çözülüyor" dedi.
Denizli Valisi Yavuz Erkmen, ziyaretin anısına Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar'a cam işlemeli tabak hediye etti.
 

İha
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2009 Cuma 14:20:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?