3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

Bu traktör uzaktan kumandalı

Denizli Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Anadolu Otomasyon 3. sınıf öğrencileri ilk defa benzinle çalışıp, uzaktan kumanda edilebilen bir traktör yaptı.

Yıllar önce yurtdışında üretilen ancak kullanılmayan ve genellikle sık ağaçlı arazilerde kullanılan traktörü kullanışlı hale getirerek bir ilke imza atmak için harekete geçen öğrenciler, traktörü uzaktan kumandalı yaptı.

Denizli Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Otomatik Kumanda Bölüm Şefi Yaşar Demir ve öğrenciler Emrah Atasoy, Hikmet Yığın, Musa Tolga Çetin, Osman Çetin, Muzaffer Şakır ve Ali Dereli, yaklaşık 20 gün süren çalışma neticesinde hidrolik taktıkları traktörü uzaktan kumandalı hale getirdi. İlk defa benzinle çalışan bir motoru uzaktan kumandalı çalıştırmayı başaran liseli öğrenciler, bununla da yetinmeyip, traktörün üzerine kamera sistemiyle ön ve arka bölümüne sensör taktılar.

150 metre uzaklıktan kumanda edilebilen traktörü her türlü arazi şartlarında hareket ettiren öğrenciler, traktörün önüne koydukları kameradan alınan görüntüleri, yine kendilerinin yaptığı küçük bir ekranda izliyor.

Ön ve arka bölümüne takılan sensörler sayesinde traktörün bir yere çarpma ihtimalini de ortadan kaldıran proje büyük ilgi görürken, öğrenciler özellikle şüpheli paketlerin aranması konusunda uzaktan kumandalı traktörün kullanılabileceğini söyledi.

Uzaktan kumandalı traktörü okulun diğer öğrencilerinin alkışları arasında çalıştırarak hareket ettiren öğrenciler, içerisinde şüpheli paket bulunan bir tenekenin içerisini de uzaktan kumandalı traktör sayesinde metrelerce uzaktan gördü.

Otomatik Kumanda Bölüm Şefi Yaşar Demir, traktörde hidrolik ve elektronik sistemlerin olduğunu belirterek, "Projede uzaktan kumanda ve televizyon sistemleri mevcut. Uzaktan kumandalı traktör projesi özellikle güvenlik amaçlı yerlerde kullanılabilir. Mayın arama, temizleme veya sokakta bulunan şüpheli paketlerin aranmasında kullanılabilir" dedi. Projenin geliştirilebilmesi halinde öğrencilerin daha büyük başarılara imza atacağına inandığını ifade eden Yaşar Demir, "Öğrencilerimiz uzaktan kumandalı traktörle daha büyük işler yapabileceklerini gösterdi. Eğitim sistemimizde öğrenciler ezberden çok, üretime dönük çalışmalı. Ülkemiz ve geleceğimiz için daha iyi şeyler yapabileceklerine inanıyorum" dedi.
Uzaktan kumandalı traktörün mimarlarından olan Emrah Atasoy isimli öğrenci ise "Bir süre önce Tokat’ta bir iş aracı çalışırken uçurumdan aşağıya yuvarlandı ve bir kişi öldü. İnsansız ve uzaktan kumandalı bir cihazla bu işlerin yapılabileceğini düşündük ve elimizde bulunan traktörü uzaktan hale getirdik" diye konuştu. Hikmet Yığın isimli öğrenci ise uzaktan kumandalı traktörün tarımda da rahatlıkla kullanılabileceğini belirterek, "Farklı amaçlarda kullanılabilir. Özellikle ilaçlama da insan sağlığını riske etmeden kullanılması mümkün" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2005 Salı 16:58:47
Güncelleme :11 Mayıs 2005 Çarşamba 12:58:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ANIL GÖNCÜ IP: 88.243.29.xxx Tarih : 21.11.2006 19:32:13
çok başarılı bir iş başarılmış başarıların devamını dilerim