2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Burası onların ana yurdu

Denizli'nin Çivril İlçesi sınırlarındaki Akdağ Tabiat Parkı'nda 500'e yakın geyiğin yaşadığı, bunlara her yıl 30-40 civarında yavru katıldığı belirtildi.


Denizli Çevre ve Orman İl Müdürü Yılmaz Kaplan, kızıl geyiklerin yaşadığı 2 bin 445 rakımlı Akdağ'da avlanma, konaklama ve ateş yakmanın yasak olduğunu söyledi. Tabiat Parkı'nın bitki türleri ve ekolojik yapısı nedeniyle de önemli bir yere sahip olduğunu belirten Yılmaz Kaplan, "Akdağ Tabiat Parkı'nın yüzde 58'i Afyonkarahisar, yüzde 42'si de Denizli sınırları içerisinde. Yapılan sayımda bölgede 500'e yakın geyiğin yaşadığını tespit ettik. Bu sayıya her yıl 30-40 yavru dahil oluyor" dedi.
Akdağ'ın geyiklerin en rahat gezip dolaşabildiği, üreyip nesillerini devam ettirdikleri bir bölge olduğunu belirten Kaplan, sözlerine şöyle devam etti: "Akdağ geyiklerin ana yurdu. Kış aylarının sert geçtiği dönemlerde geyiklerin aç kalmaması için yemleme yapıyoruz."

Akdağ'da 124'ü endemik olmak üzere bin 58 adet bitki türü olduğunun tespit edildiğini, bölgede karaçam, meşe ve ardıç ağaçlarının bol olduğunu ifade eden Çevre ve Orman İl Müdürü Yılmaz Kaplan, sözlerini şöyle tamamladı: "Akdağ'da 1979 yılında çıkan büyük yangınla 1600 hektarlık alan zarar görmüş, bu alan karaçam ile tekrar ağaçlandırılmıştır. 1977 yılında Yaban Hayatı Koruma Sahası yakınında hiçbir yerleşim yeri bulunmaması nedeniyle yaban hayatı gelişmekte ve büyümektedir."

iha
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2008 Pazar 12:54:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?