2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Bütün ilçe icralık oldu

Denizli'nin Tavas İlçesi'nde 200'e yakın esnaf, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nden aldıkları kredileri ödeyemeyince icralık oldu. Kefilleriyle birlikte 600 kişiye takip yapılması nedeniyle ilçedeki esnafın hemen hemen tamamı icraya verilmiş oldu.


Başkanlığını Halil Hilmi Danışman'ın yaptığı S.S. Tavas Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi, önceki yıllarda Tavaslı 200'e yakın esnafa, Halk Bankası'yla yapılan anlaşma uyarınca, yüzde 13 faizle toplam 2 milyon YTL'lik kredi kullandırdı. Kooperatif ödeme süreleri dolan kredileri tahsil etmekte zorlanınca Halk Bankası devreye girdi ve avukatları aracılığıyla icra işlemi başlattı. Ana parası 2 milyon YTL olan kredilerin, birkaç yıla dağılmış faizi ve avukat masraflarıyla birlikte toplam 6 milyon YTL'ye ulaştığı ileri sürüldü.


İcra işlemleri, kredi kullananların yanı sıra kefilleri kapsadığı için ilçede 600'e yakın kişi için takip başlatıldı. Bu durumda Tavas'taki esnafın neredeyse tamamı kredi şokuyla sarsıldı.


Aldığı kredinin 4 bin YTL olmasına rağmen 44 bin YTL ödemekle karşı karşıya bırakıldığını savunan bir esnaf, “Halimiz harap. Korkunç bir faizle karşı karşıyayız. Piyasaların durumu malum. Siftah bile yapamadan dükkan kapatıyoruz. Bu kredi darbesiyle birlikte Tavas'ta esnaflık tarih olacak. Siyasilerin duruma el atmasını ve bu işe bir çözüm yolu bulmasını istiyoruz” dedi.


Kredi kullanan esnaftan bazıları ise ödemelerin bir bölümünü kooperatifte görevli Z.E.'ye yaptıklarını ancak kayıtlarda görünmediğini iddia etti. Kooperatifte görevli Z.E.'nin geçen yıl işine son verildiği öğrenildi. Ayrıca, kooperatif yöneticilerinin, bazı üyelerin senetlerini protesto etmeyip kasalarındaymış gibi gösterdiği, bundan da bankaya bilgi vermediği ileri sürüldü.


Kooperatif Başkanı Halil Hilmi Danışman, sorunun çözümü için banka yetkilileriyle görüşmelerinin sürdüğünü belirterek, iddialarla ilgili açıklama yapmayacağını belirtti.
Bu arada, Halk Bankası'ndan bir yetkili Tavas'a gelip borcu olan esnafla toplantı yaptı. Banka yetkilisinin, yüzde 70'i bulan gecikme faizlerinde indirim yapılabileceği ve ödemede de taksitlendirmeye gidilebileceği önerisini getirdiği kaydedildi.

Radikal
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2008 Perşembe 09:19:34
Güncelleme :11 Eylül 2008 Perşembe 17:09:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?