2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Çevrim santrali tartışması

Denizli'de hayata geçirilmesi planlanan Doğalgaz Kombine Çevrim Elektrik Santrali'nin tanıtım toplantısı, santrale destek verenler ile karşı çıkanların tartışmalarıyla sona erdi.


Denizli'nin Honaz ilçesine bağlı Kaklık beldesinde, E.ON&TURCAS Güney Elektrik Üretim A.Ş.'nin hayata geçirmeyi planladığı '800 MW Doğalgaz Kombine Çevrim Elektrik Santrali'nin tanıtım toplantısı sakin başladı, tartışmalarla sona erdi. Kaklık Belediyesi Düğün Salonu'nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına, Denizli Çevre ve Orman İl Müdürü Yılmaz Kaplan, Kaklık Belediye Başkanı Mehmet Gülbaş, TEMA, Denizli Çevre Meclisi, Elektrik Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası temsilcileri ve vatandaşlarkatıldı.


Güney Elektrik Üretim A.Ş. tarafından doğalgaz dönüşümü ile Ege Bölgesi'ndeki 4 ilin ihtiyacını karşılayacak kapasitedeki elektrik santralinin kurulmasıyla ilgili projenin hayata geçeceği Kaklık beldesinde, tarım arazileri ile doğal turizm merkezlerinin bulunması nedeniyle sürdürülen Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) Olumlu Belgesi alınmasına yönelik bilgilendirme toplantısında, ilk önce projenin sunumu yapıldı. Çevre mühendisi ve santralin çevre danışmanı Tansel Tugal katılımcılara proje hakkında bilgi verdi. Bazı vatandaşların gerekli bilgilendirmenin yapılmadığını ileri sürerek toplantıyı terketmesi ile hareketli dakikalar yaşandı. Denizli Çevre ve Orman Müdürü Yılmaz, konuşması sırasında zaman zaman sözünün kesilmesi üzerine, "Enerji güvenirliği, ve sürdürülebilirliğini konuşursak olayın boyutu çok farklı yerlere gelir" dedi. Yapılan konuşmalar sırasında projeyle ilgili karşı görüşte olanlar arasında da yüksek sesli tartışmalarla devam etti.

TEMA İl Temsilcisi ve Çevre Meclisi eski Başkanı Lerzan
Süzük de görüşlerini açıkladı. Konuşmaların son bölümünde toplantıya katılan bir kişi, Denizli Çevre ve Orman Müdürü Yılmaz Kaplan'ın bulunduğu masaya yönelince ortalık gerildi. Kaplan da, toplantıyı bitirdiğini belirterek salondan ayrıldı.
Kaklık Belediye Başkanı Mehmet Gülbaş, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerini sakin olmaya çağırdı. Bu sırada Çevre Meclisi eski Başkanı Lerzan Süzük'ün, "Başkanım meslek odalarından özür dilemeniz gerekiyor" demesi üzerine sinirlenen Mehmet Gülbaş, "Hayır, sizden ne diye özür dileyecek mişim? Tekelleşmeyi yapan mühendisler odası. Mühendisler 500 milyona 1 milyara proje çiziyordu. Bazıları iş bulamıyordu. Tekelleşmeye gittiniz, havuzlaşma yaptınız. Gerçeği söyleyince kabullenmiyorsunuz. Niye tekelleşmeye gidiyorsunuz. Bırakın serbest piyasa var. Herkes istediği gibi proje çizsin" dedi. Toplantı yaşanan gerginliklerin ardından sona erdi.


EON ile Turcas firmasının ortaklaşa kurduğu Güney Elektrik Üretim Anonim Şirketi, 2009 yılında 900 milyon dolar yatırım yaparak 800 megavat doğalgaz kombine çevrim elektrik santrali yapmayı planlıyor. 2011 yılında faaliyete geçecek olan santral, Denizli, Afyon, Muğla ve Aydın'ın elektrik ihtiyacını karşılayacak. 

..
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2008 Salı 18:12:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?