2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Çiftçiler eylem hazırlığında

Denizli'de çiftçiler, Tarım Kredi Kooperatifleri ve bankaya olan borçlarının ertelenmemesi halinde eylem yapma kararı aldı.

Denizli'nin Çal İlçesi Ziraat Odası Başkanı İsmail Koçal, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası'na olan borçlarının ertelenmemesi ve sorunlarına çözüm bulunmaması durumunda yol kapatma ve TBMM'ye yürümek de dahil bir dizi eylem yapacaklarını söyledi.

İsmail Koçal, Çal Ziraat Odasında, CHP Çal İlçe Başkanı Orhan Koparan, MHP İlçe Başkanı Ali Çiftçi, DSP İlçe Başkanı Zekai Ordu, DP İlçe Başkanı Muammer Çömez, Çal Üzüm Üreticileri Birliği Başkanı Hüdai Gölgesiz, Çal Esnaf Odası Başkanı Aydın Canan, köy muhtarları ve bir grup çiftçiyle basın toplantısı düzenledi.

Çal Ziraat Odası Başkanı İsmail Koçal, Çal yöresinde 4 bin civarında üzüm üreticisinin fabrikalara verdikleri üzüm parasını alamamaları nedeniyle zor durumda olduğunu belirterek "Üzümünü kurutan çiftçiler elindeki ürünü zararına da olsa satmak istemesine rağmen alıcı bulamıyor" dedi. Sattığı ürünün para etmemesi ve ürününün parasını zamanında alamayan çiftçilerin icra ile karşı karşıya kaldığını anlatan Koçal, şöyle konuştu: "Son birkaç ay içinde 100 civarında traktör yedi emin depolarında çürüyor."

Çiftçinin Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası'na olan borcunun 2 milyon YTL civarında olduğunu belirten Koçal, girdilerin yükselmesi ve banka kredilerinin ödenmemesinden dolayı üretim yapamayacak duruma geleceklerini söyledi. Çiftçinin borcunu ödememek gibi bir derdi olmadığını anlatan İsmail Koçal, sözlerine şöyle devam etti: "Borçlu olan çiftçilerimizin borçları ertelenmeli ya da yeniden yapılandırılmalı. Çiftçilerimizin ürünlerinin para etmemesi nedeniyle çiftçilerimiz zor durumda. Bu sorunlara bir an önce hükümet tarafından önlem alınmasını talep ediyoruz. Borcunu ödeyen çiftçiye, sanayici ve esnaf sanatkara verilen faizsiz krediler gibi teşvik krediler verilmeli. Üretmiş olduğumuz ürünlerinden pazarlanmasında devlet destek çıkmalı gerekirse Toprak Mahsulleri Ofisi'nce alımı sağlanmaktadır."

Koçal, Çal yöresindeki çiftçilerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla imza kampanyası başlattıklarını belirterek şöyle konuştu:

"Kampanyamıza başka 20 köy muhtarı imza koyarak destek verdi. Topladığımız imzaları başta iktidar partisi il başkanı ve milletvekilleri olmak üzere tüm siyasi partilere göndereceğiz. Sorunlarımıza çözüm bulunmazsa, yol kapama da dahil traktörlerimizle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yürüyeceğiz."

İHA
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2008 Pazartesi 20:02:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?