2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Çin, çorapçıyı seracı yaptı

Çorap ve iç çamaşırı üretiminde Türkiye'nin büyük üreticileri arasında yer alan Denizli'deki Ada Tekstil, Çin rekabeti nedeniyle tarım sektöründe büyüme kararı aldı.



AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ada Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Ada, yılda 6 milyon 750 bin adet çorap ve 1 milyon 200 bin adet dikişsiz çamaşır üretme kapasitesine sahip fabrikada son 2 yıldır teknolojik yenileme yatırımlarını durdurduklarını, mevcut üretimi ''gidebildiği yere kadar'' götüreceklerini söyledi.

Çorap sektörüne girmek amacıyla araştırma yaptıkları 1990'lı yıllarda Almanya'ya gittiklerini anlatan Ada, ''Alman üreticiler, işçilik ücretlerinden dolayı bu işin artık yapılamayacağını söylemişlerdi. Biz de Türkiye'de işçilik ücretlerinin Almanya'nın onda biri olduğunu söylemiştik. O zaman (bu işe girin) demişlerdi. Yıllar geçti ve aynı şey bizim başımıza geldi. Şimdi Çin'de işçilik maliyeti 80 dolar bizdeyse 800 dolar. Bu şartlarda ayakta kalmak çok zor'' dedi.

Çin'in rekabetine karşı verimliliği ve üretim hızını artırdıklarını, Türkiye'nin coğrafi avantajlarını kullanarak Avrupalı alıcıların taleplerine daha hızlı cevap vermeye çalıştıklarını ifade eden Ada, bu avantajın da geçen yıl Çin'in kargo uçağı filosu oluşturmasıyla sona erdiğini belirtti.

Yıllardır çalıştıkları bir çok müşterinin artık Çin'e yöneldiğini kaydeden Ada, şöyle devam etti:

''İhracatta artık şartlar değişti. Çok ihracat yapan zarar ediyor. Çinli firmaların fiyatlarıyla üretim yapmamız imkansız. İhracatımız 10 milyon avrodan 5-6 milyon avrolara geriledi. Çalışan sayımızı 400'den 180-200 arasına indirdik. Almanya'da bir satış mağazamız vardı. Bu şartlarda ne üretim ne satıştan para kazanılıyor, orayı da kapattık. Mevcut fabrikamıza 2 yıldır yeni teknoloji yatırımı yapmıyoruz. Bu şartlarda, bu hesapla teşvik de verilse Çin'in karşısında durmak mümkün değil. Hükümetin doğu bölgesindeki yatırımlara verdiği teşvik de bu işi sürdürmek için yeterli olmaz. Bu bölgelerde yapılacak yatırım Denizli'ye göre işçilikte ancak yüzde 20 fark getirir. Lojistik maliyetler de bu farkı kapatacaktır.''

-JEOTERMAL POTANSİYEL-

Ada, Çin ile rekabetin sürdürülemez olduğunu görerek, Denizli'deki tarım ve jeotermal potansiyelini değerlendirmek üzere bir yatırım kararı aldıklarını, geçen yıl 8 milyon avroluk yatırımla 50 dönümlük sera yatırımı yaptıklarını söyledi.

Domates üretimiyle başladıkları yatırımı genişletmeyi planladıklarını bildiren Ada, şöyle konuştu:

''Bizim için ya artık işi gücü bırakma ya da başka yatırım alanlarına yönelme seçeneği kalmıştı. 62 yaşındayım ama yatırım heyecanımı hiç yitirmedim. Denizli'nin verimli topraklarını ve yıllardır akıp giden jeotermal suyunu değerlendirmek üzere bir yatırım yaptık. Henüz başlangıç aşamasındayız. İhracat ve iç pazara ilk ürünlerimizi gönderdik. Bu işi büyütmek istiyoruz. Bizim bu işe girmemizle birlikte bir çok girişimci seracılığa yöneldi. Gelecekte Denizli'nin bu konuda da bir merkez olabileceğine inanıyorum. Bu işi oturtmamız halinde hayvancılık sektöründe yatırımı da düşünebiliriz.''

aa
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2008 Pazartesi 11:05:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?