3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

Çivril'de domuz gribi paniği!

Denizli’de domuz gribi teşhisi konulan S.S., hastane yerine evindeki bir odada gözetim altına alındı. Durumdan haberi olmayan, genç kadına ‘hoş geldin’ demek için evine giden mahalle sakinleri tedirgin...

Denizli’nin Çivril ilçesinde domuz gribi olduğu tespit edilen kadın, ısrarla hastane yerine evinde tedavi olmak istedi. Evinde izole edilmiş bir odada gözetim altında tutulan kadın için evinin yakınında ambulans ekibi hazır bekletiliyor. İlçe sakinleri ise panikte...

Kanada’dan Türkiye’ye giriş yapmasının ardından, üç gün önce Çivril Devlet Hastanesi’ne başvuran S.S.’de (26) domuz gribi (H1N1) virüsü tespit edildi. Başhekim Dr. Avni Öztürk, daha sonra yaşananları şöyle anlattı: “S.S.’ye gerekli tedavi uygulandı. Durumu düzeliyor. Ailesinde başka bir kişide virüs tespit edilmedi. İntaniye servisinde tedbir aldık, hazırlıklar yapıldı. Ama hasta evinde tedavi olmak istiyor. Hasta için bir sağlık ekibi ve ambulans hazır bekletiliyor.”
S.S.’nin oturduğu Haydan Mahallesi sakinleri ise genç kadının 1 haftadır mahallede bulunduğunu, domuz gribi hastası olduğunu bilmediklerini söyledi. Mahalleliler hasta evine geldiğinde, ‘hoş geldin’ demek için yanına gittiklerini, kendisiyle temasta bulunduklarını ifade ederek, bu durumdan tedirgin olduklarını belirtti.

S.S.’nin akrabası Aysun Yılmaz, “Sık sık yanına gittik. Böyle bir hastalığa yakalandığını bilmiyorduk. Duyunca tedirgin olduk. Evinde değil de bir sağlık kuruluşunda tedavi edilmesi iyi olur” diye konuştu. Hasan Erdemir, yetkililerin bu konuda anons yapmadığını belirtirken, İbrahim Mintaş, “Korkmaya başladık” dedi.

‘İzolasyon yapıldıysa sorun yok’
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seracettin Çom, “İzolasyonu yapılmışsa evinde de tedavi görebilir. Toplum sağlığını direkt etkileyecek bulaşıcılık taşıyan her hastalıkta gerekli izolasyon önlemleri kademe kademe sağlanabilir” dedi. Çom, “Çivril’deki olayda tedaviyi kabul etmeme gibi bir durum yok, köy izolasyona müsait olduğu için takibine beraberce karar verdiler” diye konuştu.

SAĞLIK BAKANLIĞI:
Grip insandan insana bulaştı
Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de ilk kez insandan insana domuz gribi bulaştığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada şöyle denildi: “Yurtdışından gelen bir vatandaşımızın ülkemizde yakın teması olduğu bir yakınında da bulaşma nedeniyle influenza A(H1N1) tespit edilmiştir. Kişinin tedavi ve takibi devam etmektedir. Ülkemizde vaka sayısı 23’e ulaşmıştır.”

WHO UYARDI:
Vaka sayısı 45 bine yaklaştı
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünya çapında domuz gribi vakalarının 45 bine yaklaştığını açıkladı. Açıklamada, 95 ülkede 44 bin 287 kişinin domuz gribine yakalandığı, 180 kişinin de söz konusu virüs nedeniyle yaşamını kaybettiği kaydedildi. Öte yandan hastalık ilk kez Etiyopya ve Slovenya’da da görüldü. Etiyopya Sağlık Bakanı Tewedros Adhanhom 100 bin hastaya yetecek ilaçlarının bulunduğunu da kaydetti. Slovenya Sağlık Bakanı Borut Miklavciç de, ABD’den dönen genç bir Slovenyalıda gribin saptandığını açıkladı.
 

Milliyet
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2009 Pazar 10:27:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?